SKUPŠTINA KS

Iako su Nenadić i Čelik podnijeli ostavke, "četvorka" danas glasa o smjeni Vlade KS

Četvorke uz podršku zastupnika Aljoše Čampare i Admele Hodžić 9. oktobra predala zahtjev sa 18 potrebnih potpisa za rušenje vlade

Sjednica će se održati online. ARHIV

Piše: A. Č.

23.11.2020

Skupština Kantona Sarajevo danas će održati online sjednicu na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo. Podsjećamo, premijer KS Mario Nenadić i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik prošle sedmice su podnijeli ostavke na funkcijama.

- Javno sam obećao da ću onog trenutka kada budem svjestan i siguran da je promijenjena vladajuća većina u Skupštini KS podnijeti ostavku i to je ključni razlog zašto sam to učinio. Posebno, nakon što je 9. oktobra 18 zastupnika podnijelo prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS i nakon što je Skupština utvrdila taj datum, jasno je da smo ušli u proces promjene vlasti u KS. Ovim činom, jednostavno, želim da podržim odluku novouspostavljene većine u KS i ne želim na bilo koji način da zaustavljam i usporavam ove procese - rekao je tada Nenadić.

Mirza Čelik nam je rekao da nema namjeru kočiti procese u KS

- Naprotiv, želimo da nova skupštinska većine imenuje što prije mandatara. Nije nam u interesu da stopiramo procese, neću kriti pečate. Kao i premijer Mario Nenadić radit ću na tome da ubrzamo proceduru kako bi oni što prije krenuli raditi. Nacrt i prijedlog budžeta KS trebaju se usvojiti, nemamo namjeru blokirati procese u KS – rekao nam je Čelik. 

Ipak, iako su Nenadić i Čelik podnijeli ostavke na pozivijama, sjednica počinje u 10 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, izvještaj Vlade Kantona Sarajevo sa mišljenjima i stavovima u vezi sa prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo".

Podsjećamo, nova većina okupljenja oko Četvorke uz podršku zastupnika Aljoše Čampare i Admele Hodžić 9. oktobra predali su zahtjev sa 18 potrebnih potpisa za rušenje vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.