NEODGOVORNOST

Na Bjelašnici kao u košnici, većina ne nosi masku, ne drži se distanca...

Skijanje jeste siguran i fizički distanciran zimski sport, međutim, ipak je potrebno poduzeti određene mjere prevencije kako bi se mogućnost prijenosa zaraze smanjila na minimum

Piše: A. Kapo

27.12.2020

Danas na Bjelašnici. Čitalac

Iako su i danas ponovo osvanule crne brojke, kada je riječ o koronavirusu u Bosni i Hercegovini, budući da je preminulo 30 osoba, pojedinci se i dalje ne pridržavaju izrečenih mjera i uputa Kriznog štaba Federacije BiH

Čitalac „Avaza“ poslao nam je fotografije koje je danas zabilježio na planini Bjelašnica. Na njima se može vidjeti da većina skijaša ne nosi maske. U redu za žičaru ne drži se socijalna distanca.

Šta stoji u specifičnim mjerama

Skijanje jeste siguran i fizički distanciran zimski sport, međutim, ipak je potrebno poduzeti određene mjere prevencije kako bi se mogućnost prijenosa zaraze smanjila na minimum. Tako su polovinom decembra iz Kriznog štaba FBiH izdali specifične mjere za skijališta. 

- Preporučuje se poticanje na kupovinu on-line karata kad god je to moguće.

- Organizirati redove za čekanje u skladu s preporukama kako bi se izbjeglo okupljanje grupa kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru. Osigurati održavanje razmaka između osoba od 1,5-2 metra.

- Ograničiti broj osoba u žičarama, ski liftovima i drugim transportnim sredstvima (osim za članove iste porodice), kako bi se osiguralo održavanje preporučene fizičke distance od 1,5-2 metra uz obavezno nošenje maske.


Nošenje maske i održavanje distance

- U prostorima gdje se iznajmljuje oprema ograničiti broj klijenata u skladu s veličinom prostorije (1 osoba na 10 metara kvadratnih) i osigurati pridržavanje svih higijenskih mjera: nošenje maske, dezinfekcija ruku na ulazu, održavanje fizičke distance.  

Specifične mjere. Printsrceen

- Grupni satovi skijanja: instruktori i polaznici trebaju održavati fizičku distancu tokom instrukcija, a grupe trebaju biti manje, najbolje do pet-deset učenika po instruktoru. Prije početka, preporuča se popuniti dnevnik simptoma za svakog polaznika.

- Osigurati dostupnost sredstava za dezinfekciju ruku na ulazu u sve zatvorene objekte.

- Postaviti uputstva o mjerama za suzbijanje širenja virusa u kontekstu COVID-19 na vidljiva mjesta, po mogućnosti na više jezika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.