SARAJEVO

Vranić: KS nosi 83 posto finansiranja KCUS-a, a nema predstavnika u Upravi

Mandat Upravnom odboru je istekao, sutra se imenuje v.d. UO KCUS-a, kaže Vranić

Haris Vranić. Avaz

A. Ka.

3.2.2021

Haris Vranić, ministar zdravlja Kantona Sarajevo, odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS, kazao je kako od sutra Kanton Sarajevo neće imati svog predstavnika u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iako ga prema ugovoru finansira sa 83 posto od ukupnih novčanih sredstava.

- Mandat Upravnom odboru je istekao, sutra se imenuje v.d. UO KCUS-a. Na moje insistiranje i slanje upita Federalnom ministarstvu zdravstva da se imenuju naša dva v.d. člana, nisam dobio nikakav odgovor. Od sutra KS nema svog predstavnika u upravljačkim strukturama KCUS-a - kazao je Vranić.

Istakao je kako je došao do ugovora koji su Kanton Sarajevo i KCUS potpisali.

- Mi sve vrijeme spominjemo kako finansiramo KCUS sa 60 posto, ali u ugovoru sam saznao da KS nosi 83 posto finansiranja KCUS-a, a iz ugovora se ne vidi da je KCUS obavezan da izvještava o utrošku tih sredstava. Ovo pitanje je višeslojno - kazao je Vranić.


Na pitanje zbog čega u Budžetu KS nisu planirana kapitalna ulaganja u KCUS, rekao je kako se “na računu KCUS-a nalazi 11 miliona KM”.

- Ne znamo kako su namakli ta sredstva osim ako budemo maliciozni i kažemo da su prikupljena nauštrb naših osiguranika - rekao je Vranić.

Govoreći o skladištenju vakcina u KS, Vranić je rekao kako su pokrenuli postupak i izdvojili sredstva za nabavku frižidera koji će biti smješteni u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” jer postoje uslovne prostorije. Dodao je i da je nabavka frižidera planirana preko Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.