25. GODIŠNJICA

Obilježen Dan reintegracije Grbavice: Ovaj dan je od velike važnosti za općinu Novo Sarajevo

Sjećanje na bitne historijske trenutke i za općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati, rekao je načenik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović

Anadolija

19.3.2021

Danas se obilježava Dan reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 25. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, javlja Anadolija.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 25 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Svečan dan

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podsjetio je da se danas obilježava 25 godina reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića.

- Obilježavanje tog dana, koji je u biti svečani dan i nešto što je na zadovoljstvo, ponos i sreću svih građana grada Sarajeva, započeli smo odavanjem počasti za jedne od prvih žrtava agresije na BiH, to su Suada Dilberović i Olga Sučić - pojasnio je Tanović.

Kako je kazao, dan reintegracije Grbavice, Kovačića i Vraca je dan koji će ostati duboko urezan u sjećanje svih onih koji su te 1996. godine bili dio tih procesa.

- A najviše će ostati u pamćenju onim ljudima koji su stanovnici Grbavice i koji su, uslovno rečeno, zbog ratnih dejstava bili prognani, protjerani i interno raseljeni u drugi dijelovima Sarajeva ili Kantona. Ovaj dan je od velike važnosti za općinu Novo Sarajevo - rekao je Tanović.

Dužnost i obaveza

Podsjetio je da se obilježavanje ove godine organizuje u skladu sa mjerama koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa.

- Sjećanje na bitne historijske trenutke i za općinu i za grad Sarajevo moramo njegovati. To je naša dužnost, obaveza, to moramo zbog sebe i budućih generacija da nam se ove stvari više nikada ne ponove - poručio je Tanović.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice reintegracije pomenutih naselja planirano je i polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači, spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Gornji Kovačići i Grbavica, te na spomen-obilježju logorašima na Grbavici.

Dan mjesnih zajednica

Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.