KANTON SARAJEVO

Skupština zasjeda duže od 15 sati, hoće li zastupnici zatvoriti kladionice

Zastupnici su primili k znaju Informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo

Sjednica se održava online. Arhiv

Piše: A. Č.

22.3.2021

Nakon 15 sati završena je druga tačka dnevnog reda hitne sjednica Skupštine KS. Zastupnici su primili k znaju Informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa u Kantonu Sarajevo.

Također, zastupnici su usvojili amandman Elemdina Konakovića kojim Skupština KS nalaže Vladi KS, ministarstvu zdravstva i Zavodu zdravstvenog osiguranja da prilikom usvajanja finansijskog plana ZZO ustanovama koje ostvaruju godišnju ili akumuliranu dobit umanji tranšu i sredstva usmjeri ka plaćama zdravstvenih radnika i nabavku opreme. 

Zaključak dopredsjedavajuće Danijele Kristić "ukoliko postoje potrebe za primjenom lijekova Tocilizumab i Remdesivir za teške covid pacijente da osiguraju putem bolničke liste" je jednoglasno usvojen.

Usvojen je i zaključak Kluba zastupnika Naše stranke kojim se nalaže zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da pružanje zdravstvene zaštite u slučaju oboljenja Covid ili sumnje na covid neuslovljavaju zdravstvenim osiguranjem odnosno da se ne zahtijeva dokaz o zdravstvenom osiguranju.

Usvojen je i drugi zaključak Kluba Naše stranke kojim se nalaže Vladi KS i ministarstvu zdravstva da hitno oformiraju i osposobe kapacitete za mobilne timove koji bi bili na raspolaganju Covid pozitivnim građanima, a koji se nalaze na kućnom liječenju i u potrebi za terapijom.

Zastupnici u Skupštini KS nisu usvojili zaključke zastupnice Bilsene Šahman,  a kojim se zadužuje Vlada KS da pozove poslodavce koji su spremni da za svoje uposlenike kupe vakcine i na taj način olakšaju komercijalnu nabavku, zadužuje se ZZJZ KS da javno objavi redosljed vakcinacije, prioritetne grupe te adresu za prijavu građana koji se žele vakcinisati i objavi lokacija punktova za vakcinaciju i educiraju stanovništvo o koristi vakcine i zadužuje se Vlada KS da u saradnji sa CIK-om, političkim partijama i nezavisnim zastupnicima, ukinu primanja zastupnicima na tri mjeseca kako bi se dodatna sredstva usmjerila prema realnom sektoru i očuvanju radnih mjesta. Također, zadužuje se Vlada KS da smanji plaće uposlenicima koji primaju plaće iz budžeta osim radnicima u policiji, zdravstvu, obrazovanju i inspekciji. Onima koji imaju do 1.000 ne smanivati plaće, od 1.000 do 2.000 umanjiti za 5 posto, od 2.000 do 3.000 za 7 posto i onima preko 3.000 10 posto u naredna tri mjeseca.

Nisu usvojeni ni zakljuci Kluba SDA.

U toku je Prijedlog za proširenje mjera koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo u vidu zabrane rada kladionicama u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.