OBRAZOVANJE

Zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo razmatrat će se na sjednici Skupštine KS

Sebi ne možemo priuštiti da poskupljujemo obrazovanje za sve studente, pogotovo u vremenu kada gubimo mlade ljude, kazala Duraković

Piše: A. Ovčina

6.7.2021

Zastupnicima ne odgovaraju izmjene Zakona. PRINTSCREEN

Zastupnici SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković i Igor Stojanović na današnjoj konferenciji za medije pokazali su svoje nezadovoljstvo u vezi prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Duraković je kazala da su zajedno sa timom ljudi analizirali tekst Zakona, koji je kako oni smatraju šteta za visoko obrazovanje.


Skuplje obrazovanje

- Nadam se da će resorno ministarstvo prihvatiti naše prijedloge. Bez obzira koliko će to teško pasti određenim pojedincima koji su radili na ovome, ova rješenja su retrogradna. Ovdje je apsolutna diskriminacija studenata. Status redovnog studenta se dodatno otežva. Povećava se broj studenata koji će skuplje plaćati obrazovanje - kazala je zastupnica.

Sebi ne možemo priuštiti da poskupljujemo obrazovanje za sve studente, pogotovo u vremenu kada gubimo mlade ljude, navodi Duraković.

- Način izbora članova u ovo vijeće je vrlo netransparentan. Oni trebaju da primaju nekakve naknade kroz budžet KS,a ne navodi se nikakva projekcija koliko će koštati. Ima apsolutna prava, a odgovornost je vrlo mala - istakla je zastupnica. 

Dodala je da će naučnici, kao i svi oni koji rade na UNSA, biti primorani objavljivati radove van ove zemlje i tako će doći do jačanja tuđe publicistike umjesto da jačaju domaću.




Kvalitetno obrazovanje

Igor Stojanović kaže da je od ranije poznato da unutar koalicije ne postoje isti stavovi po svim pitanjima.

- Kada je u pitanju ovaj zakon, treba uzeti u obzir da je ovo ministarstvo tek formirano i ovo su svojevrsne "porođajne muke". Ovo danas u naši stavovi usaglašeni sa akademskom zajednicom. Ako smo se već odlučili da imamo ovo ministarstvo hajde da imamo i kvalitetno obrazovanje - poručio je zastupnik. 

Dodao je da će održati još razgovora sa koalicionim partnerima, a ako vidi da ne bude razumijevanja, oni sigurno nećemo podržati zakon, ali ako vidimo razumijevanje podržat će nacrt i odma raditi dalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.