PRIJEMI

SFK 2000 Sarajevo najuspješniji je ženski nogometni klub u BiH

Šampionsku titulu, nogometašice ovog kluba, osvojile su 19 puta, dok su 17 puta osvojile kup

A. Na.

14.7.2021

Hurem: Zadovoljna rezultatima - Avaz
Sa prijema u Općini Novi Grad - Avaz
Sa prijema u Općini Novi Grad - Avaz
Sa prijema u Općini Novi Grad - Avaz
Dnevni avaz
+2

Novogradski ženski nogometni klub SFK 2000 Sarajevo najuspješniji je ženski nogometni klub u Bosni i Hercegovini. Šampionsku titulu, nogometašice ovog kluba, osvojile su 19 puta, dok su 17 puta osvojile kup. Najtrofejnije nogometašice naše zemlje treniraju na sportskim terenima u Centru "Safet Zajko", gdje se, kako kažu, u najboljim mogućim uslovima, pripremaju za nova takmičenja i osvajanje titula. Želja im je da u budućnosti ženski nogomet razvijaju na fudbalskom stadionu Otoka.

Prvakinje BiH u nogometu, predvođene Samirom Hurem, trenericom i osnivačicom kluba i njenim asistentom, trenerom Esadom Imamovićem, te menadžmentom kluba, posjetile su Općinu Novi Grad Sarajevo. 

Dobiti novac

- Mi postojimo već 20 godina, a 19 godina smo prvakinje Bosne i Hercegovine, igramo na najvišem nivou i naši rezultati prepoznati su u Evropi, jer igramo i Ligu šampiona. Općina Novi Grad nam pruža podršku od samog početka. Pored ostalog, imali smo nedavno podršku Općine, kada smo tražili pomoć da zadržimo naše igračice, jer u ovoj situaciji pandemije bilo je teško dobiti sredstva za bilo šta. Onda nam je pomogao općinski načelnik da se njihove stipendije izvrše na vrijeme i tako da je ta podrška u kontinuitetu. Mi treniramo u Centru "Safet Zajko", to je najljepši i najbolji centar, što se tiče uslova treninga to nam je prvo obezbjedila Općina Novi Grad i tako se razvijala naša škola fudbala. Vremenom smo prerasli u veći klub, naše ambicije i odgovornost prema rezultatima su mnogo veće - istakla je Hurem.

Regionalni turnir

Mlada nogometašica, 18-godišnja Tuzlanka Fadila Mujkić, u Sarajevu je od svoje 15. godine, gdje pohađa srednju školu, a sljedeće godine završava. 

- Treniram u najboljem klubu u Bosni i Hercegovini, a planiram da upišem DIF ovdje u Sarajevu, to mi je cilj da završim. Prelijepo mi je ovdje, osjećam se kao kod svoje kuće. Od malih nogu sam igrala fudbal sa dječacima. Jedne godine sam dobila poziv za U15 selekciju, gdje je bila trenerica Samira i ona je prepoznala to nešto u meni i reklami je da me vidi u svom klubu. Kad sam završila osnovnu školu došla sam u Sarajevo i od tada treniram i igram sa njima - kaže Fadila.

U seniorskom timu SFK kluba 2000 je 25 igračica, a oko stotinjak djevojčica od šest do 14 godina takmiče se u svojim rangovima. Sa njima rade igračice koje su obrazovane, profesionalne trenerice u fudbalu.

SFK 2000 Sarajevo u nadolazećim danima organizovat će regionalni turnir pod nazivom "Sarajevo Regional Cup", u kojem će, osim bh. prvakinja, nastupati i najbolji timovi iz okolnih zemalja. Tako u glavni grad Bosne i Hercegovine stižu Spartak iz Subotice (Srbija), Breznica (Crna Gora) i Osijek (Hrvatska). Turnir počinje 17. jula, a traje tri dana. Bit će to uvertira za nadolazeće utakmice najvećeg evropskog takmičenja UEFA Lige prvaka za žene, gdje će SFK 2000 Sarajevo i ove godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.