SARAJEVO

Gavrankapetanović i Efendić potpisali sporazum: Opća bolnica dobija novi prostor

Općina Novi Grad Sarajevo izdvojit će 380.000 KM u cilju zdravstvene sigurnosti i unapređenja pružanja zdravstvenih usluga građanima

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Nerma Ajnadžić

14.2.2023

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je potpisan sporazum između ove zdravstvene institucije i Općine Novi Grad Sarajevo o sufinansiranju sanacije i adaptacije za intenzivnu njegu Opće bolnice.

Općina Novi Grad Sarajevo izdvojit će 380.000 KM u cilju zdravstvene sigurnosti i unapređenja pružanja zdravstvenih usluga građanima.

Potpisnici sporazuma 

Sporazum su potpisali prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo.

Stručne službe Općine već su napravile projekt adaptacije, proceduru odabira izvršioca radova obavit će Opća bolnica, dok će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo vršiti nadzor radova.

Za sveobuhvatnu adaptaciju i opremanje intenzivne njege bit će potrebno još finansijskih sredstava. Današnji potpisnici su se obavezali da će u narednom periodu pokušati pronaći još finansijskih sredstava i da će ovaj projekt biti završen u ovoj godini.

Moderno opremljen prostor

Time će pacijenti Opće bolnice, uz već postojeće dvije jedinice intenzivne njege, dobiti još jedan moderno opremljen prostor za zbrinjavanje vrlo teških i kritično oboljelih pacijenata kojima je potreban stalan monitoring i podrška za održavanje života. 

Takvi se bolesnici najbolje liječe u jedinicama intenzivne njege s iskusnim osobljem i odgovarajućim uređajima.


Obratili se za pomoć

- Velikom potrebom za intenzivnom njegom mi smo se obratili za pomoć i naišli smo na razumijevanje kod naših prijatelja i to je jedna plemenita aktivnost koja će kad se to uradi, vidjet ćete kako će to izgledati i pomoći građanima Sarajeva. Koliko je to potrebno najbolje će vam pokazati kad prođete kroz kabinete Opće bolnice da vidite koliko je građana tu svaki dan – izjavio je prof. dr. Gavrankapetanović.

Dodao je da ovu priliku koristi da se zahvali načelniku i njegovom timu. 

Korištenje usluga

- Moram reći da sam u ime građana Općine Novi Grad koji koriste usluge ove bolnice na neki način odao jednu vrstu priznanja i zahvalnosti i sve ono što je bolnica uradila u najtežem vremenu korone, koje je srećom za nas. Zaista je herojski posao koji su radili svi uposlenici ove bolnice – kazao je Efendić.

Dodao je da mu je zadovoljstvo da organizira i obezbijedi finansijska sredstva uz pomoć Općinskog vijeća Novi Grad.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.