SARAJEVO

Mandić i Magoda potpisali ugovor o sufinansiranju projekta "Festival u Centru"

Ovaj projekat realizirat će se za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala u Radićevoj ulici

A. O.

4.8.2021

Radovi u toku. OPĆINA CENTAR

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda danas su potpisali ugovor o sufinansiranju projekta „Festival u Centru“.

Na inicijativu Općine Centar, Turistička zajednica KS i Vlada KS podržale su aktivnosti u okviru Sarajevo Film Festivala, a koje se odnose na realizaciju projekta kulturno-kreativne manifestacije „Festival u Centru“.



Sa današnjeg potpisivanja ugovora. OPĆINA CENTAR

Pješačka zona

Ovaj projekat realizirat će se za vrijeme trajanja SFF-a, u vremenskom periodu od 13. do 20. avgusta, na lokalitetu Radićeve ulice.

Kako su saopćili iz Općine, osmišljen je po uzoru na svjetske ulične festivale gastronomije, umjetničkih obrta i zanata, te savremenih manufaktura, s ciljem da domaći i inostrani posjetioci dožive ovaj lokalitet na potpuno novi način i iz druge perspektive, čime bi ujedno bila omogućena promocija, umrežavanje i podrška malim preduzetnicima. Festival je samo uvod i svojevrsna proba za realizaciju mnogo značajnijeg projekta trajnog pretvaranja Radićeve ulice u pješačku zonu.

Kako je pojasnio načelnik Mandić, za vrijeme trajanja festivala, Radićeva ulica će biti zatvorena za saobraćaj u periodu od 18 do 2 sata.

- Ovo sedmodnevno zatvaranje Radićeve ulice ima daleko širi značaj od samog uličnog festivala, jer će ujedno pokazati sve prednosti i mane trajnog zatvaranja ulice za saobraćaj i pretvaranja nje u pješačku zonu - kazao je načelnik Mandić.

Nova stabla

Radovi na uređenju i asfaltiranju pješačke zone u ovoj ulici započeli su jučer.

Istovremeno sa ovim projektom realizira se i projekat uklanjanja arhitektonske barijere između ulica La Benevolencija i Radićeva.

Ovaj projekat finansira Općina u iznosu od 91.000 KM.

Također je planirano je da radnici KJKP „Park“ na ovoj lokaciji posade nova stabla, dok će hortikulturno uređenje zelenih površina biti realizirano u septembru sa smanjenjem vanjskih temperatura.

Prethodno su okončani radovi na vodovodnoj mreži, gdje su izgrađeni novi vodovodni šahtovi i spojeni vodovodni priključci stambenih objekata između brojeva 5 i 7 na novi sistem, čime je omogućeno praćenje utroška vode za svaki ulaz posebno. 

Za ovaj projekat i izgradnju novog cjevovoda u Ulici Čekaluša 74-78 iz općinskog budžeta je izdvojen iznos od 64.340 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.