SARAJEVO

Magoda otvorio Sportske igre mladih: Djeca se takmiče besplatno i razvijaju ljudske vrijednosti

Najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža priliku djeci i mladima da se takmiče u 10 sportskih disciplina

S otvaranja Sportskih igara mladih. Služba za protokol i press KS

N. Aj.

11.6.2024

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda otvorio je Plazma Sportske igre mladih, koje su okupile mnoštvo djece iz svih osnovnih škola na ilidžanskom centralnom trgu.

- Ove igre nisu samo takmičenje. One su prilika za stvaranje novih prijateljstava, za učenje o fer-playu i razvoj istinskih ljudskih vrijednosti. Zahvaljujem organizatorima, volonterima i roditeljima koji svojim trudom i podrškom omogućavaju da ove igre rastu i razvijaju se - rekao je Magoda.

Smatra da su 14. po redu igre najbolja manifestacija za mlade, koja se održava u Sarajevu i pruža priliku djeci da se takmiče potpuno besplatno. Ove igre, kako kaže, čine jedan veliki mozaik tolerancije, solidarnosti, poštivanja različitosti i pravog sportskog duha.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS će i dalje podržavati ovu manifestaciju.

Osim ministra Magode, manifestaciji su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić, te predstavnici drugih nivoa vlasti.

Mladi su danas u Sarajevu uživali uz igru, zabavu i ples, a njima su se na početku otvaranja Igara obratili i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i regionalni predstavnik sportskih igara mladih Zdravko Marić.

Plazma Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža priliku djeci i mladima da se takmiče u 10 sportskih disciplina.

U prethodnih 13 godina, Igre su ispratile više od 517.000 mališana i 20.380 finalista iz cijele Bosne i Hercegovine. Igre se, osim u Bosni i Hercegovini, održavaju u Hrvatskoj i Srbiji, te su na nivou regije okupile više od 2.700.000 učesnika. U 2024. godini SIM porodici pridružila se i Slovenija, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.