SARAJEVO

Dević i Zahiragić: Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića

SDA optužila ministra zdravstva u Sarajevu za aferu tešku više desetina miliona KM

Dević i Zahiragić na konferenciji za medije. SCREENSHOT

Piše: E. M.

13.9.2021

Zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević i Haris Zahiragić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su iznijeli niz teških optužbi na račun ministra zdravstva u Vladi KS Harisa Vranića.

Dević je naveo da je sporan i proces vakcinacije u KS.


Uništitili su veliki broj zdravstvenih kartona

- Uništitili su veliki broj zdravstvenih kartona. Stotine vakcine, možda i hiljade, za njih ne postoji dokumentacija. Vlada KS ih je dala partijskim drugovima, stranačkim kolegama i kolegicama. Radi se o vakcinama Pfizer koje su bile nedostupne onkološkim pacijentama. Tražili smo odgovore na ova pitanja, nismo ih dobili. Imamo neslaganja sa brojem apliciranih vakcina u odnosu na registrovane - kazao je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Zahiragić je govorio, kako je istakao, o spornoj odluci o listi lijekova u KS. On tvrdi da je to posljedica toga što je ministar Vranić samostalno odlučivao o listi na kojoj će biti lijekovi koji se izdaju na recept. 

- Odluka o listi lijekova KS teška je 80 miliona KM novca Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ima mnogo spornih stvari kada je ona u pitanju - rekao je Zahiragić dodajući da je sve u vezi nje nezakonito.

Naveo je da je usvojena na prijedlog ministra Vranića, a prema federalnom praviliniku to je posao nadležne Komisije za lijekove.

- Komisija koja je trebala uraditi posao je potpuno izopćena. Što znači da je ministar u kabinetu ili negdje drugo dobio listu koju treba usvojiti. To se desilo prvi put u historiji kantona Sarajevo. Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića zbog zloupotrebe položaja. Očekujemo reakciju Tužilaštva KS - kazao je Zahiragić.

Kako je naveo, posljedica svega je da će neke farmaceutske firme profitirati, a bolesnici neće imati lijekove koji su im neophodni.


Forto ne zna detalje

- Imali smo informaciju da je i ministar u prošloj Vladi KS imao takvu namjeru, ali ta je namjera bila osujućena. Farmaceutske kuće su najavile da će se obratiti sudovima i ukoliko oni potvrde da je procedura bila nezakonita, KS morat će isplatiti desetke miliona KM štete - istakao je Zahiragić.

Na pres-konferenciji rekao je i da je pitao premijera KS Edina Fortu zna li nešto o ovome.

- Kaže da ne zna detalje. Ako je to tačno, onda je Vranić obmanuo cijelu Vladu KS - zaključio je Zahiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.