TRAŽE OTKUPNINU

Hakeri napali i ucjenjuju kompaniju "Media Market"

To se desilo iz razloga što nam je zaštita probijena i virus je zakačio sve servere, kazao je za “Avaz” direktor Almin Begović

Hakeri koristili novu verziju virusa. Ilustracija

A. Nalo

16.11.2021

Kompaniju "Media Market" uz pomoć najnovije verzije Ransomware virusa teslarvng3 napali su hakeri. Nažalost, izgubili smo sve podatke i backupe dugogodišnjeg poslovanja. To se desilo iz razloga što nam je zaštita probijena i virus je zakačio sve servere, kazao je za “Avaz” direktor Almin Begović. 

Tražili pomoć

- Stupili smo u kontakt sa napadačima, tražili su nam otkupninu 2.500 dolara bez garancije da ćemo dobiti podatke nazad da platimo u Bit Coin valuti. Ovo je klasična ucjena gdje smo nemoćni da bilo šta uradimo. Obratili smo se svim državnim službama, prijateljima programerima. Nažalost, niko ne može garantirati da može uraditi enkripciju podataka sa vjerovatnoćom da će podaci biti 100 ispravni – rekao je Begović. 

Težak period

On apeluje na sve poslovne partnere da urade što bolje zaštite kako im se ne bi desilo isto što i njima.

- Backupe raditi na više odvojenih mašina koje nisu na istim mrežama. Što smo više istraživali saznali smo da je bilo mnogo više firmi koje su imale isti problem i koje su ucjenjivanje, čak su neke i platile jer nisu imale rješenje ali im podaci nikad nisu vraćeni. Pred nama je težak period, dajemo sve od sebe da se što prije vratimo u svakodnevne aktivnosti poslovanja – ističe Begović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.