BURNO NA SJEDNICI

Stojanović optužio SDA da ima konekcije sa Tužilaštvom KS iz kojeg cure informacije

Vi imate direktnu komunikaciju sa Tužilaštvom KS, ili kroz medije ili Tužilaštvo, rekao je Stojanović

Igor Stojanović. avaz

Piše: L. Memčić

17.11.2021

Tokom rasprave o Izvještaju o radu Nadzornog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za period mart-septembar 2021. godine i prezentiranja sigurnosne situacije, na sjednici Skupštine KS došlo je do ponovnog prepucavanja i upućivanja teških riječi između zastupnika.

Igor Stojanović, zastupnik SDP-a, tvrdi da iz Kantonalnog tužilaštva cure informacije prema SDA pa tako i prema medijima, kako on kaže „bliskim ovoj stranci“ čime se ugrožava i rad komesara MUP-a KS.



Slučaj ubistva dva policajca

Sve je počelo kada je Mahir Dević (SDA) uputio pitanje.

- S obzirom da je već jako dugo vođena akcija na rasvjetljavanju slučaja ubistva dva policajca u MUP-u KS, u posljednje vrijeme kroz medije su do nas došle informacije da je Tužilaštvo KS upuilo dopis Nadzornom odboru u kome ga je informiralo da je postojala određena vrsta opstrukcije, u smislu pribavljanja adresa eventualnih osumnjičenih, da li je takav dopis došao do Nadzornog odbora i ukoliko jeste, šta je Nadzorni odbor konkreno uradio u ovom slučaju – pitao je Dević.

Predsjedavajući Elvedin Okerić reagirao je te rekao da ovo pitanje nije dio Izvještaja.

Predmet izvještaja

Miroslav Kružik predsjednik Nadzornog odbora je također rekao da ovo pitanje nije predmet Izvještaja, a što se tiče ubistva policajaca, rekao je da ne želi ništa komentirati jer je još istraga u toku te kazao da se obrate kantonalnoj tužiteljici.

Igor Stojanović se javio za riječ te pitao odakle pomenute informacije te se obratio Harisu Zahiragiću.

– Vi ste sve ono loše što je ušlo u ovu Skupštinu KS i u svakom slučaju ne dozvoljavam da mi govorite šta je kod mene dobro, a šta loše. Vi imate direktnu komunikaciju sa Tužilaštvom KS, ili kroz medije ili Tužilaštvo. To je problem čitavog sistema što su vrlo lako vezani za stranke na vlasti, a vi to očigledno i koriste. Nije valja da na osnovu medijskih članaka pitate Nadzorni odbor imaju li dopis Tužilaštva. – rekao je Stojanović.

Konekcija stranaka sa Tužilaštvom KS

- Kada prepoznam konekciju neke stranke sa Tužilaštvom, reagirat ću – naglasio je.

Dodao je da je sigurnosni sistem u KS ugrožen jer cure informacije prema medijima.

Dževad Poturak je rekao da se ne treba pominjati ubistvo sarajevskih policajaca jer je istraga u toku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.