KANTON SARAJEVO

Sindikalisti poručili Forti: "U laži su kratke noge“

Ovo je bio samo protest upozorenja i sindikati će nastaviti sa pripremama za veliki protestni skup, štrajkove upozorenja i generalni štrajk

Sa današnjih protesta. Avaz

Piše: A. Na.

30.11.2021

Osam sindikata je danas uime preko 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo održalo mirne proteste ispred zgrade Vlade KS, a podrška je stigla od brojnih sindikalnih organizacija i izvan KS

Na protestima je jasno poručeno učesnicima da u svojim sindikalnim organizacijama prenesu atmosferu i snagu sa održanog skupa uz poruku svim radnicima da je osam sindikata sve vrijeme pozivalo Vladu KS na pregovore i da se do sada problemi nisu riješili za pregovaračkim stolom. 

- Svi radnici treba da budu spremni da na poziv sindikata dođu na veliki protestni skup pred Vladu KS i da budu spremni da učestvuju u štrajkovima upozorenja i u konačnici za opći i generalni štrajk u svim ustanovama i preduzećima u KS. Ovo je bio samo protest upozorenja i sindikati će nastaviti sa pripremama za veliki protestni skup, štrajkove upozorenja i generalni štrajk - kazao je Faruk Bešlić, predsjednik koordinacije.  

Kako ističu, istog dana oglasio se i premijer Edin Forto i to saopćenjem "Sindikati za povećanje plata traže 115 miliona KM godišnje". 

- U njemu je premijer Forto pokazao da ne zna računati i da za njegovu vladu vrijedi stara izreka: „U laži su kratke noge“ - naveli su sindikalisti. 



Raspodijela prihoda

- Zato što je 13 dana prije, 17.11.2021. godine, premijer Forto uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM. Premijer Forto: Svjesni smo povećanja troškova života, sa sindikatima možemo razgovarati u decembru | Vlada Kantona Sarajevo. Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za „samo“ 30 miliona KM! Također, u navedenom saopštenju premijer Forto je iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni - naveo je Bešlić.

Ističu, da današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo: „Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS.“

Politička močvara

Poručili su da osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto „uvuče“ u tu političku močvaru. 

- Premijer Forto je namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 09.11.2021. godine dobili džentlmenski prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da se odmah sutra potpiše Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. godinu u iznosu od 400 KM u kojem će se jasno definisati da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu Ks, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. godini. Prešutio je premijer Forto da je na pomenutom sastanku šutio i nije dao nikakav odgovor, kako tada tako i sada - navode u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.