NAKON OŠTRIH REAKCIJA

Premijer Vlade KS Forto poručio: Agresija na BiH nije bila tema

Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, kazao za "Guardian"

Premijer Vlade KS. ARHIV

Piše: A. O.

10.1.2022

Nakon brojnih oštrih reakcija povodom izjave premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte za britanski list "Guardian", uslijedilo je i njegovo pojašnjenje.

Naime, on je napisao da je tema teksta težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod.

- Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka - napisao je Forto. 


Status premijera. PRINTSCREEN

Podsjetimo, iako je glavna tema razgovorio bio ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo te planovi privlačenja investicija kako bi se turistički potencijal kantona maksimalno iskoristio, kantonalni premijer se u razgovoru prisjetio osamdesetih te kazao kako mu je cilj da Sarajevo ponovo bude ono staro.

- Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina.Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju? – kazao je Forto.

Forto je potom izgovorio rečenicu koja je mnogim zasmetala.

- Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici - dodao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.