SARAJEVO

Vijeće roditelja KS demantiralo Ministarstvo obrazovanja o održavanju eksterne mature

Dostavili Urgenciju Ministaratvu Pravde KS da u što skorije vrijeme dostave Mišljenje o poštivanju legistlative koja uređuje pitanje ekterne mature

Eksterna matura. Arhiv

Piše: Avaz.ba

28.1.2022

Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola (VR) Kantona Sarajevo (KS) reagiralo je na informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koje je 15. decembra 2021. na web stranici objavilo informaciju o održavanju eksterne mature u školskoj 2021./2022.

- VRKS primjećuje da Ministarstvo nije ispoštovalo rok za objavu ispitnih kataloga, odnosno da je Pravilnik o polaganju eksterne mature u suprotnosti sa višim pravnim aktom, tj. Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS. Pravilnik propisuje da katalozi za eksternu maturu završnih razreda osnovne škole trebaju biti objavljeni na web stranici. Ministarstva najmanje šest mjeseci prije polaganja eksterne mature, dok Zakon propisuje da navedeni katalozi moraju biti objavljeni najkasnije do početka školske godine u kojoj se polaže eksterna matura, a koji će biti usklađeni sa važećim planom i programom - naveli su iz Vijeća roditelja.


Protiv mature bez analize

Kako dodaju, VRKS na zahtjev roditelja putem. koordinatora VRKS anketira roditelje učenika devetih razreda osnovnih škola u KS, a rezultati ankete pokazuju da je ogromna većina roditelja protiv održavanja eksterne mature u 2021/2022 školskoj godini

- UO VRKS 29.decembra održava sjednicu na kojoj usvaja zaključak da Ministarstvu uputi akt kojim se očekuje da zbog, između ostalog i nepoativanja Zakona, donese se odlika za neodržavanjem eksterne mature. Uz akt se dostavlja i anketa sa rezultatim te rok 5. januara 2022.god u kojem se očekuje izjašnjenje nadležnog Minstarstva o istom. UO VRKS također usvaja zaključak da u slučaju izostanka adekvatnog odgovora Ministarstva osnovnog obrazovanja KS u skladu sa rokom uputi akt prema Ministartvu pravde KS u kojem se traži mišljenje relevantnih sektora u vezi sa postupanjem Ministarstva za osnovno obrazovanje KS a u pogledu zakonskih rješenja vezanih za održavanje eksterne mature u školskoj 2021./2022;

UO VRKS formira i radnu grupu za organiziranje Tematske sjednice UO VRKS 12. januara sa nadležnom Ministartvom na temu eksterne mature u KS vodeći se činjenicom njenog postojanja unazad godinama i ne dobivanja adekvatnih analiza i poboljšnja stanja u obrazovanju na osnovu iste. VR 30. decembra na protokol Vlade KS dostavlja zahtjev Ministarstvu za odgoj i obrazovanje sa rokom 5. januar za odgovor na isto. VRKS 7. januara predaje na protokol Misnistratvu pravde upit za mišljenje o poštivanju legistlarive na snazi, a sve u cilju pripreme adekvatne argumentacije za planiranu tematsku sjednicu. VR priprema i 12.januara održava tematsku sjednicu o ekternoj maturi deset godina kasnije, sa predstavnicima Ministarstva - naveli su dodajući:

Na sjednici, VR u saradnji sa obrazovnim stručnjakom i psihologinjom, između ostalog iznosi sljedeću argumentaciju te usvaja Zaključke koji su ranije prezentovani javnosti. VRKS na tematskoj sjednici ističe da nije protiv instituta eksterne mature, ali jeste protiv mature bez analize, bez prilagodbe nastavnih planova, na način kako je do sada provođena i u pandemijskim uslovima nejednakog pristupa obrazovanju svakog učenika.


Provođenje eksterne mature zakonska obaveza

Ministarstvo, kako dodaju, na tematskoj sjednici ne nudi protuargumente i 17. januara dostavlja odgovor na dopis VRKS sa rokom 5. januara u kojem navodi da je provođenje eksterne mature zakonska obaveza te da se ček konačno misljenje u vezi "Prijave " VRKS Upravnoj inspekciji.

- VRKS odgovara nadležnom Ministarstvu da u aktu dostavljenjom Ministarstvu pravde izričito stoji da se traži Mišljenje istih o poštivanju Zakona na snazi, a u cilju pripreme argumentacije za temataku sjednicu jer u slučaju tumačenja primjene Zakona Ministartvo pravde je struka koju VRKS oduvijek ističe u svojim stavovima u smislu poštivanja istih - naveli su iz VR.

UO VRKS danas je dostavilo Urgenciju Ministaratvu Pravde KS da u što skorije vrijeme cijeneći protok vremena koje je važno u datom predmetu, dostave Mišljenje o poštivanju legistlative koja uređuje pitanje ekterne mature i izdavanja Kataloga ispitnih pitanja za istu - naveli su iz Vijeća roditelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.