NAKON VELIKE POGREŠKE

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje zatražit će reviziju udžbenika u FBiH zbog sporne knjige

Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, navedeno je u saopćenju

Naida Hota-Muminović: Ministrica za odgoj i obrazovanje KS. Facebook

N. H.

12.9.2023

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je saopćilo da je netačan sadržaj u udžbeniku „Društvo“ za peti razred osnovne škole u FBiH posljedica nebirge i zapuštenosti, te su najavili reakciju.

Pogrešan naziv uređenja

Radi se o udžbeniku izdavačke kuće „Bosanska knjiga“ u kojem je BiH nazvana „državnom zajednicom“, što ona nije.

Iz kantonalnog ministarstva su napomenuli da je ovaj udžbenik još od 2008. godine na spisku odobrenih udžbenika Ministarstva za obrazovanje i nauku FBiH.

Upućivanje protesta

Oni su najavili da će zbog ovog propusta izdavaču biti upućen protest i da će se zatražiti revizija odobrenih udžbenika.

- Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika. Navedeni propust je jedan u nizu koji pokazuje institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu, posebno u oblasti obrazovanja. Ovo su posljedice višedecenijske nebrige i zapuštenosti – naglašeno je u saopćenju.

U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje tvrde da im je jedan od prioriteta donošenje novog zakona o udžbenicima, kako bi njihov sadržaj bio tačan, metodički prikladan i tehnički modernizovan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.