SKUPŠTINA KS

Usvojen Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije

"Za" je glasalo 28 zastupnika, protiv i suzdržanih nije bilo, a javna rasprava trajat će 45 dana

Sa sjednice Skupštine. N. ĆOROVIĆ

Piše: E. Ma.

15.3.2022

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo utvrđen je i Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije. "Za" je glasalo 28 zastupnika, protiv i suzdržanih nije bilo. 

 Kako je rekao Elmedin Konaković (NiP) njime se napokon definiše i sankcionira sukob interesa izabranih zvaničnika.

- Odgovorno tvrdim da ovo famozno pitanje, kako je rekao Peđa Kojović, da su u KS dosad pitali gdje su pare, a sada pitaju otkud vam pare, i da je direktno povezano s aktivnostima koje ovaj Kanton vodi borbu protiv korupcije“.



Vratiti ljudima vjeru u sistem nakon što su ih politički lopovi uništili

On je istakao da devet godina u Federaciji BiH ne postoji organ koji utvrđuje da li su izabrani zvaničnici u sukobu interesa, a naravno samim tim one koji jesu niko ne sankcioniše.

- Većina zastupnika podržava ove propise, samo iz jedne političke opcije ne glasaju za. To naravno nije iznenađenje. Uglavnom poručuju kako bi viši nivoi vlasti trebalo da donesu zakone, da sačekamo. Oni isti nivoi vlasti koji devet godina propise ne donose - reagirao je Konaković i na Facebooku.

Naveo je da su „dovijajući se“ kako bi zakon dobio većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, vladajuća struktura je tražila da Parlament bira tu komisiju, pa su pristali na to.

- Ovi propisi koji kreira kanton su neuporedivo kvalitetniji od onoga što na mišiće i silu pokušavamo usvojiti u FBiH – istakao je on.

On je čestitao na setu propisa koji "na njih stavlja na teret i pritisak".

- Ali, da bi ljudi vratili vjeru u sistem nakon što su ih politički lopovi uništili, neko mora snositi veći teret - dodao je Konaković.



Dobre ideje i rješenja, ali i katastrofalne greške

Haris Zahiragić (SDA) rekao je da ne može biti ništa transparentnije od toga da Parlament FBiH imenuje komisiju, te da će kroz javnu raspravu tražiti da to radi i Skupština KS. On je rekao da u nacrtu imaju dobre ideje i rješenja, no u drugom dijelu postoje katastrofalne greške.

Zvonko Marić (SBB) je rekao da je nemoguće upoređivati ovaj zakon s onim u Federalnom parlamentu.

- Uvijek će ta komisija održavati parlamentarnu većinu. To je nemoguća misija na federalnom nivou. Ja podržavam napore, no i sama ministrica Kadunić je rekla da su ovo hibridno rješenje, ali ne smijemo upasti u zamku Federalnog parlamenta. Niko iz opozicije neće biti u sastavu te komisije – naveo je Marić.

Javna rasprava trajat će 45 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.