SKUPŠTINA KS

Stojanović: Nađite još negdje 18 budala koje glasaju za to da ne mogu raditi u firmama nakon prestanka mandata

Puno je manjkavosti, ali treba dati šansu ovom zakonu, kazao je Marić tokom rasprave o Prijedlogu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije

Stojanović: Pokazat ćemo da možemo drugačije. Avaz

Piše: E. Ma.

29.8.2022

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo vodi se rasprava o Prijedlogu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije.

Zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić ukazala je da već postoji federalni zakon.

- Ne poštujemo institucije države i FBiH jer imamo Zakon o sukobu interesa na nivou Federacije. Potpuno smo zaboravili FBiH i da jedan ovakav zakon donosimo na nivou kantona što je u suprotnosti s FBiH. Ja sam legalista, mislim da veće nivoe vlasti trebamo poštovati - navela je Biščević-Tokić dodajući da se radi o populističkom zakonu.


Otvaranje prostora za manipulaciju

Marić: Podržat će zakon. Avaz

Zvonko Marić (SBB) rekao je da je ovo ozbiljna problematika koja tretira pošast u našem društvu, no ima puno manjkavosti.

- Svaka neprecizna formulacija upućuje na otvaranje prostora za manipulaciju. Toliko je toga nepreciznog, nedorečenog. Nadam se da će ova garnitura pokušati sve manjkavosti na koje ukazujemo da se otklone nekim podzakonskim aktima da bi dobio na ozbiljnosti jer je dosta šturosti. Neću ulaziti u pitanje da li podriva Ustav FBiH. Treba dati i ovakvom kakav je šansu ovom zakonu i mi ćemo to podržati - naveo je Marić.

Igor Stojanović (SDP) istakao je KS i danas plaća desetine miliona KM presuda zbog nelegalnog smjenjivanja.


Desetine miliona za presude zbog tužbi prethodnih vlada

- Sve tužbe, govorimo o periodu u proteklih 25-30 godina, sada ispaštamo zbog greški prethodnih vlada zbog nezakonitog smjenjivanja direktora, radnika,...Nađite još negdje 18, uvjetno rečeno, budala koji će glasati da nakon prestanka mandata ne mogu raditi u firmama u KS. U političkoj korupciji ne postoji 18 "budala" koji bi to izglasali u KS jer smo odlučni da pokažemo da se može drugačije raditi - naveo je Stojanović.

Mahir Dević (SDA) rekao je da je ova vlast u KS šampion u korupciji i netransparentnosti. On je naveo da se radi o predizbornoj kampanji i da je zakon "šarena laža". Dodao je da zakon nije usklađen sa zakonima višeg reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.