GRADONAČELNICA SARAJEVA

Karić o izjavi Marfija: Na spomeniku su navedena imena svih žrtava, ni na jednom ne piše ko je počinilac zločina

Spomen-obilježje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina, istakao Marfi

Benjamina Karić. GRAD SARAJEVO

A. O.

8.4.2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je prokomentirala izjavu američkog ambasadora Majkl Marfija (Michaela Murphya) o spomeniku na Kazanima.

Naime, na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Marfija da spomenik nije potpun bez imena svih žrtava i jasnog i otvorenog priznanja počinitelja zločina gradonačelnica odgovara kako je podizanje obilježja i spomenika proces.

– Apsolutno je prihvatljivo da svi imamo različita mišljenja, tako je bilo i u Gradskom vijeću. Na podizanje se čekalo više od 25 godina i za mene je ovo historijski korak – kaže Karić.


Podsjećamo, Marfi se oglasio na Twitteru.

- Spomen-obilježje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije RBiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obilježje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu - napisao je on.

Karić je istakla kako su na Kazanima navedena imena svih žrtava, a koja su dobili od Instituta za nestale osobe.


Spomen-obilježje na Kazanima. ARHIV

- To je zvanični podatak. Drugo, želim naglasiti da ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše ko je počinilac - navela je Karić.

Inače, danas je godina dana od mandata gradonačelnice Karić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.