VAŽAN DAN ZA SARAJEVO

Karić o spomeniku na Kazanima: Namjera nam je da prenosimo istinu

Sve žrtve tokom agresije i opsade grada Sarajeva zaslužuju poštovanje i dostojanstveno obilježje

Benjamina Karić s Kristijanom Šmitom i Milanom Dunovićem tokom otkrivanja spomen-obilježja. FACEBOOK

Piše: E. Ma.

15.11.2021

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je otkrivanje spomenika na Kazanima važan dan za ovaj grad i njegove građane.

- Ovo je važan dan za grad Sarajevo, za njegove građane, za sve one koji su hrabro i časno branili svoj grad, grad koji je preživio agresiju, opsadu, velike ljudske gubitke i najbrutalnija ratna razaranja. Proces podizanja spomen-obilježja na lokalitetu Kazani, po imenovanju za gradonačelnicu, bila sam spremna dovesti do kraja.I evo nas danas pred spomen obilježjem podignutim u spomen ubijenim sugrađanima tokom 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani - napisala je Karić na Facebooku.

Kako je dalje navela, Sarajevo, kao grad stradalnik i kao glavni grad, želi i treba biti primjer drugima. 

- Namjera nam je da prenosimo istinu, učimo generacije koje dolaze o onome što se dešavalo kako se takvi nemili i tragični događaji ne bi više nikada ponovili. Svim srcem saosjećam sa porodicama ubijenih na Kazanima. Hvala gradskim vijećnicima i svima drugima na podršci. Sve žrtve tokom agresije i opsade grada Sarajeva zaslužuju poštovanje i dostojanstveno obilježje. Sjećanje na žrtve i odavanje počasti je naša civilizacijska dužnost - istakla je Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.