PROBLEMI

Džeparoši u tandemu pljačkali turiste: Haris Korman spriječio krađu u Titovoj ulici

Korman spriječio krađu u Titovoj ulici

Na meti dobro organiziranih džeparoša, koji „ordiniraju“ na području općina Centar i Stari Grad, već su se našle prve ture gostiju. Ilustracija

Piše: A. Nalo

19.4.2022

Turistička sezona u glavnom gradu nije ni počela kako treba, a na meti dobro organiziranih džeparoša, koji „ordiniraju“ na području općina Centar i Stari Grad, već su se našle prve ture gostiju. Na taj način bezobzirni lopovi, koji često rade u paru i svoje žrtve vispreno „obrade“ u kratkom roku, godinama unazad kvare lijepu sliku Sarajeva.


Nemili događaj

Također, atmosferu u užoj jezgri grada dodatno narušavaju i prosjaci koji dolaze iz drugih gradova, a koji, bukvalno, na svakom koraku vuku turiste za rukav kako bi im dali novac ili nešto drugo. Za svoj „posao“ obično biraju atraktivne lokacije u staroj jezgri grada. Da su ovo gorući problemi bh. metropole koji se što prije trebaju riješiti, mišljenja su brojni građani, načelnici, ali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS.

Očevidac jednog takvog nemilog događa, prije neki dan, bio je sugrađanin Haris Korman, koji je, vozeći se na motociklu, na raskrsnici Titove i Radićeve ulice primijetio džeparoše kako pljačkaju u tandemu. Ne razmišljajući o posljedicama, počeo je galamiti kako bi skrenuo pažnju turistima.


Sugrađanin Haris Korman odmah reagirao. Društvene mreže

Velika prednost

- Bukvalno skačem s motocikla i krećem u potjeru za lopovima. Već su bili u velikoj prednosti kada sam krenuo, pa odlučujem savladati „gospođu“, zaustaviti je iako se opirala... Turisti, onako zbunjeni, shvatili su šta se događa... Naravno, pozvao sam policiju, koja je kroz nekoliko minuta stigla i postupila prema procedurama - ispričao je Korman.

Prema njegovim riječima, turisti su mu srdačno zahvalili. Iskreno se nada da će u svojoj zemlji pričati o njemu, lijepom gradu, državi, pozitivnim iskustvima…



Hadžibajrić: „Okupiraju“ Stari Grad

Starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić za “Avaz” kaže će se ovom problemu pred početak sezone posebno posvetiti pažnja.

- Za mene je „normalno” da svake godine džeparoši dolaze u srce Sarajeva, a to je Stari Grad. Rasporede se na potezu od Markala pa do Baščaršijskog trga. Već sam s policijom razgovarao i oni će pojačati broj pripadnika u civilu. Treba apelirati i na građane, jer džeparenja ima svugdje u svijetu, moraju čuvati torbe, dokumente, ne nositi novčanik u džepu - uputio je savjet Hadžibajrić.



Planske aktivnosti

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzimaju planske mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem sprečavanja i rasvjetljavanja ove vrste krivičnih djela, koja posebno dolaze do izražaja tokom turističke sezone. Potvrdio nam je to portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Žena koju je Korman uhvatio u krađi. Društvene mreže

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.