SAZNAJEMO

Iz Ureda za borbu protiv korupcije za "Avaz": Utvrđene su neregularnosti prilikom imenovanja direktora Gerontološkog centra Mirze Muse

Bit će ispitana i pojedina sumnjiva zapošljavanja u Gerontološkom centru otkad je Musa imenovan za direktora, i to nauštrb šehidskih porodica

Musa: Udario dječaka ispred škole. Facebook

Piše: E. Maslo

7.5.2022

Kakva osoba morate biti da ispred škole udarate jedno dijete, kazao je, između ostalog, za „Avaz“ Edis Solaković, otac 11-godišnjaka kojeg je u dvorištu Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" u Sarajevu 29. aprila fizički napao Mirza Musa, otac druge učenice.

Otac dječaka rezigniran je činjenicom da je izostala reakcija nadležnih u Vladi Kantona Sarajevo, s obzirom na to da je Musa i direktor Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar, a koji je na ovu poziciju imenovan kao kadar Naše stranke.



Neopravdan čin

Solaković je za naš list ispričao šta se sve dešavalo tog dana ispred škole, naočigled drugih roditelja i uposlenika.

- Djeca su bila na času tjelesnog, igrala su se, i došlo je do koškanja između mog sina i njegove djevojčice. Ona je počela plakati i takva je izašla ispred škole. Ocu je rekla da ju je udario moj sin. Musa je prišao mom sinu, povukao ga za uši, vukao ga jedno 10-15 metara do školskog hodnika. Tu mu je opalio šamar. Sve se dešavalo naočigled nekoliko roditelja i domarke škole. Sve je vidjela i nastavnica tjelesnog. Domarka je reagirala i zaključala je vrata škole. Musa je počeo lupati i galamiti pa je domarka pozvala policiju - ispričao je Solaković.

Policija je napravila zapisnik i u školi i u Općoj bolnici, gdje je majka dječaka odvela sina da bi se utvrdio stepen povreda.

- Dijete svaki dan ide kod psihologa, doživjelo je veliki šok i traumu, ima strah da ode u školu - naveo je Solaković.

Kontaktirali smo i direktora Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić" Namira Ibrahimovića, koji nam je rekao da se desilo nasilje nad djetetom.

- Potpuno je neopravdan čin roditelja koji je nasrnuo na dječaka. Pozvali smo policiju koja je napravila zapisnik te se nadamo da će se riješiti to nedopustivo ponašanje da se neko na taj način ponaša prema djetetu - naveo je Ibrahimović.

Kontaktirali smo i Musu, međutim, na naše telefonske pozive nije odgovarao.

On je poslao saopćenje "Avazu" u kome je demantirao da je udario dječaka. Naveo je da su mjesecima unazad njegova kćerka, ali i druga djeca žrtve fizičkog i verbalnog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” Sarajevo, te je sve kulminiralo u petak. Istakao je i da je izostala reakcija škola, te da je zbog svega ugrožena sigurnost njegove porodice, a kćerka sa strahom ide u školu.

- Sve sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite. Obzirom da je u toku istraga svih ovih, ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije pomenutog događaja zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda, a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka - naveo je Musa u saopćenju.   Ono što dodatno otežava slučaj je to što Musa obavlja javnu funkciju, a s time kako je izabran, upoznati su Tužilaštvo KS i Vlada KS.

Kako nam je potvrđeno iz Ureda za borbu protiv korupcije KS, tokom provjere utvrđene su određene nepravilnosti, tačnije da prilikom imenovanja nije ispunjavao uvjete javnog konkursa.

- Dokumentaciju smo uputili prema Vladi i Tužilaštvu, oni dalje postupaju u ovom predmetu - kazali su za „Avaz“ iz Ureda.

Prema dokumentaciji koja je proslijeđena i Tužilaštvu KS Musa nije ispunjavao uvjete javnog konkursa.


Sumnjiva zapošljavanja

On se prijavio na konkurs iako nije ispunjavao uslov da ima pet godina radnog staža od čega tri na rukovodnim poslovima.

U prijavi koja je proslijeđena Tužilaštvu KS navode se i dvije potvrde koje je Musa priložio, a iz kojih proizilazi da on nema pet godina radnog staža jer je četiri godine proveo radeći za međunarodnu organizaciju UNDP, a radni angažman u ovakvim organizacijama se ne evidentira kao radni staž. Konkursom je tražen radni staž, a ne radno iskustvo, a o čemu nije dostavio potvrdu Federalnog fonda PIO/MIO.

Prema informacijama „Avaza“, bit će ispitana i pojedina sumnjiva zapošljavanja u Gerontološkom centru otkad je Musa imenovan za direktora, i to nauštrb šehidskih porodica.

Navodno, Musa je od decembra uhljebio više bliskih osoba u ovoj ustanovi, a pri tome nije ispoštovao konkurs za prijem radnika iz šehidskih porodica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.