PISALI PREMIJERU UKU

Sindikat radnika u zdravstvu KS: Ispravite nepravdu prema Gerontološkom centru Sarajevo!

Vlada KS i resorna ministarstva informirani su i o nedostatku kadra za obavljanje poslova iz osnovne djelatnosti ustanove

Gerontološki centar Sarajevo. Avaz

Alen Bajramovic

2.12.2023

U dopisu kojeg je uputio premijeru KS Nihadu Uku i ministrima zdravstva, odnosno socijalne politie Enisu Hasanoviću i Endi Pavić – Pečenković, Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo zatražio je promjenu statusa Gerontološkog centra i prijem nedostajućeg kadra u ovoj ustanovi koja, pored socijalnih i servisnih usluga, pruža i usluge zdravstvene zaštite i zdravstvene njege korisnicima.

Poduzeti aktivnosti

- Smatramo da bi bilo potrebno poduzeti aktivnosti u vezi promjene statusa KJU Gerontološki centar Sarajevo, na način da ova ustanova ima status socijalno - zdravstvene ili zdravstvene ustanove, a ne status ustanove socijalne zaštite ili da se u sastavu KJU Gerontološki centar Sarajevo, kao njegov organizacioni dio, osnuje medicinski hospis, te da na taj način KJU Gerontološki centar postane dio sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo – navodi se u inicijativi.

Iz Sindikata podsjećaju da je programom skupštinske većine u KS 2023 - 2026 predviđeno otvaranje prvog hospisa za terminalno oboljele osobe, ali da do danas nisu primjećene aktivnosti na realizaciji ovog obećanja. Među korisnicima Gerontološkog centra Sarajevo je 75,43 posto zavisnih, kao i veći broj teško oboljelih sa više hroničnih oboljenja, a i zbog njihove starosne dobi, u kojoj im je neophodna kontinuirana zdravstvena usluga, ovakvu inicijativu u Sindikatu smatraju opravdanom.

Istovremeno, Vlada KS i resorna ministarstva informirani su i o nedostatku kadra za obavljanje poslova iz osnovne djelatnosti ustanove, uz zahtjev da se odmah poduzmu aktivnosti na prijemu nedostajućeg kadra.

- Služba zdravstvene zaštite i njege, prema našim saznanjima, ima u prosjeku 40 – 45 posto manje zaposlenih, a obim posla je sve zahtjevniji. 

Pravilnikom o radu sa unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom poslova iz decembra 2022. godine za poslove radnog mjesta medicinska sestra/tehničar propisano je 35 izvršilaca, a zaposlenih je 17 na neodređeno vrijeme, od kojih je 6 sa utvrđenom invalidnošću stečenom na radu u ovoj ustanovi. 

Broj njegovatelja je 41, a trenutno je zaposlenih 19, od kojih jedno na određeno vrijeme. Fizioterapeuta je predviđeno 8, a zaposlenih je svega 4, dok je za radno mjesto stručni savjetnik – ljekar predviđen 1 izvršilac i ovo radno mjesto je već duži vremenski period upražnjeno – navodi se u dopisu Sindikata, te dodaje da se ova ustanova suočava i sa manjkom uposlenih i u ostalim službama, od kuhinje do osiguranja.

Nisu adekvatno plaćeni

- Ukazujemo i na činjenicu da radnici KJU Gerontološki centar Sarajevo, koji rade teške i odgovorne poslove, nisu adekvatno plaćeni za svoj rad, što je svakako jedan od razloga zašto centar nije interesantan poslodavac za radnike, prije svega medicinskog usmjerenja. 

Mišljenja smo da je neophodno otkloniti ovu nepravdu i raditi na poboljšanju kako uslova rada, tako i prava zaposlenih – ističu iz Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.