PRVI PUT DO SADA

U Kantonu Sarajevo počinju preventivni pregledi za otkrivanje raka dojke, grlića materice

Ministarstvo zdravstva je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda

Pregled kod ljekara. ILUSTRACIJA

A. O.

17.5.2022

Primarni cilj Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja. U skladu sa tim, prvi put počinju preventivni pregledi u okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.


Edukacije i kampanje

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.


Pregled žena i muškaraca

Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

Sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu i iznose ukupno 750.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.