RADOVI PRI KRAJU

Uskoro završetak civilnog strelišta Ronin Trnovo

Opredijeljeni smo da podržimo ovaj projekat i ovaj sport koji može biti jedan od ambasadora naše lokalne zajednice

Strelište u Trnovu. Općina Trnovo

E. Ma.

2.6.2022

Udruženje RONIN je osnovano u februaru 2021. godine, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, kao nevladina neprofitna organizacija koja djeluje na teritoriju Kantona Sarajevo. Udruženje je imenovano kao ”Klub za praktično streljaštvo i taktički trening RONIN Trnovo”.

Prema novousvojenim koncepcijskim stavovima, strelišta, pored ostalog, treba graditi i opremati tako da pružaju uvjete za izvođenje raznovrsne i dinamičke obuke pri izvršenju svih vrsta gađanja (pripremna, kvalifikacijska, situacijska i posebna). Strelište predstavlja dvodimenzionalni ili trodimenzionalni prostor (područje ili zona) rezerviran, odobren i opremljen za provedbu gađanja. 


Presudna činjenica

To je, u stvarnosti, najznačajniji objekt za savremeno osposobljavanje strijelaca, te je iz naprijed navedenog presudna činjenica za osnivanje ovoga Kluba i civilnog strelišta na području općine Trnovo bila upravo geografski povoljan položaj općine Trnovo i tereni koji su pogodni za razvoj infrastrukture potrebne za bavljenje praktičnim streljaštvom i taktičkim treningom.

- Ovakve uvjete kakve smo dobili u općini Trnovo je vrlo teško postići, zbog toga smo sretni i vjerujemo da će ovo biti jedno od najboljih strelišta. Uz asistenciju i aktivno učestvovanje tima eminentnih stručnjaka IPSC (Internacional Practical Shooting Confederation) i IPSC-a regije BiH pristupljeno je izradi Projekta izgradnje civilnog strelišta za praktično streljaštvo i taktički trening, na kojem će se održavati takmičenja i prvenstva državnog, balkanskog i evropskog ranga. Klub RONIN Trnovo kao član međunarodne asocijacije klubova učestvuje kao predstavnik Općine Trnovo na svim sportskim manifestacijama, koje ova asocijacija organizuje.


Strelište. Općina Trnovo

Klub trenutno ima više od 250 članova koji trenutno treninge obavljaju na strelištu Pašino brdo, te uporedo sa tim obavljaju edukaciju članova. Namjera je okupiti što više mladih ljudi da se bave ovim sportom i da se kroz obuku upoznaju sa pravilnom upotrebom i rukovanjem vatrenim oružjem.

Pozitivna namjera i entuzijazam članova Kluba RONIN, prepoznata je od strane Općine Trnovo, koja je raspisala Javni poziv na osnovu kojeg je Klub RONIN zakupio zemljište od 15 dunuma na period od 50 godina, a na kojem se trenutno izvode radovi za gradnju strelišta koje će odgovarati svim modernim standardima, uz ispunjavanje svih zakonskih propisa, za sve građane Kantona Sarajevo, Federacije Bosne i Hercegovine kao i cijele države Bosne i Hercegovine.

Radovi na ovom projektu su intenzivirani jer je cilj da se što prije stavi na raspolaganje korisnicima, istakli su iz ovog kluba.

Civilno strelište RONIN je dizajnirano tako da je na njemu moguće baviti se sportskim streljaštvom i praktičnim streljaštvom, te obavljati taktičke treninge gađanja policijskih i zaštitarskih agencija.

- Jedna od aktivnih članova kluba, bavi se sportsko-rekreativnim gađanjem, kazala je kako je sretna i s nestrpljenjem očekuje realizaciju ovog projekta, te dodala kako voli streljaštvo jer nije riječ o sportu gdje je potrebno trošiti mnogo energije i više se bazira na psihički dio.



Smirenost i strpljenje

Bitno napomenuti da je, odmah po osnivanju, Udruženje u saradnji sa Općinom, pristupilo izradi Strategije za razvoj Kluba, čiji se metodološki pristup zasniva na principima koji pogoduju razvoju ovog prostora u oblasti turizma. Ova sportska disciplina je u ekspanziji u cijeloj regiji, a riječ je o veoma atraktivnom sportu koji je prožet snagom, brzinom, preciznošću i adrenalinom.

– Drago mi je i zadovoljstvo je naše što se sjedište ovog kluba nalazi na području naše općine, opredijeljeni smo da podržimo ovaj projekat i ovaj sport koji može biti jedan od ambasadora naše lokalne zajednice. U skladu s našim mogućnostima i u budućnosti ćemo planirati sredstva podrške sportskim klubovima- kazao je Općinski načelnik Ibro Berilo.

Streljaštvo je sport koji zahtijeva mnogo spremnosti, smirenosti i strpljenja, ali u Bosni i Hercegovini ne dobiva zasluženu pažnju. Mnogi klubovi trebaju podršku nadležnih institucija kako bi nabavili potrebnu opremu, a njihovi članovi se adekvatno pripremali za međunarodna takmičenja. Klub praktičnog streljaštva i taktičkog tretninga RONIN Trnovo će težiti razvoju koji će obezbjediti uslove za moderno i sigurno strelište uz poštivanje svih bezbjednosnih standarda sa ciljem da postane civilno strelište broj jedan u regiji i ugodno za korištenje svih korisnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.