OGLASIO SE ADNAN DELIĆ

Imenovana direktorica Direkcije za turizam u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo

Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji reguliše tu oblast, kazao je Delić

Adnan Delić. VLADA KS

A. O.

2.6.2022

U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam koja je osnovana još 2008. godine, ali do danas nikad nije počela s radom.

Kako je ranije istakao ministar privrede Adnan Delić, uvjet da Direkcija počne s radom bio je izbor i imenovanje direktora Direkcije, ali kako nikad nije raspisan oglas za izbor i imenovanje, skoro 15 godina ova direkcija bila je samo slovo u registraturi.

- Godinama u Ministarstvu privrede nije bilo nikog u sektoru za turizam, iako je turizam jedna od strateških grana privrede i oblast od koje imamo velike prihode, posebno što su uz turizam usko vezane ugostiteljske i druge uslužne djelatnosti. Mi smo smatrali da je neophodno da se ova direkcija uspostavi i obezbijedili smo sve neophodne uvjete da to i ostvarimo - kazao je ministar Delić.


Važnost i značaj turizma

Nakon što je Ministarstvo raspisalo javni oglas početkom februara, te po provedenoj proceduri izbora i imenovanja, na mjesto direktorice Direkcije jučer je imenovana Indira Ibričić.

Ibričić je diplomirana ekonomistica s dugogodišnjim iskustvom rada na domaćem i međunarodnom poslovno – finansijskom polju.

- Svjesna sam važnosti i značaja turizma za privredu Kantona Sarajevo i odgovornosti koju nosi pozicija direktorice Direkcije za turizam. Vjerujem da iskustvo, znanja i vještine koja sam stekla kroz dugogodišnji rad u privatnom sektoru mogu iskoristiti da doprinesem radu Direkcije. Također, nadam se otvorenoj saradnji s kolegama iz Turističke zajednice i drugih organizacija na razvoju turizma u našem kantonu - izjavila je direktorica Ibričić.


Strateška osnova

Istakla je i da odmah počinje s radom na Strategiji razvoja turizma Kantona Sarajevo, čije je donošenje zakonska obaveza.

- Odmah počinjemo raditi na izradi Strategije razvoja turizma, jer je ona strateška osnova za izradu sektorske strategije razvoja turizma i drugih strateških dokumenata - pojasnila je direktorica Ibričić.

Kako je po usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu KS ministar Delić najavio odmah po dolasku direktorice počet će pripreme za donošenje novog zakona o turizmu, zakona o Turističkoj zajednici, kao i priprema nacrta prvog zakona o ugostiteljstvu Kantona Sarajevo.

- Apsurdno je da Kanton koji najveće prihode ostvaruje od ugostiteljskih i ostalih uslužnih djelatnosti nema zakon koji reguliše tu oblast i zato je od iznimnog značaja Direkcija za turizam koja će, između ostalog, raditi i na donošenju zakonskih propisa kojima će se urediti ovu oblast i time unaprijediti i radna prava radnika u ovoj privrednoj oblasti - pojasnio je ministar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.