PARK-ŠUMA HUM

Nova turistička atrakcija u najavi: Sarajevo dobiva "skywalk"

Ugostiteljski objekti, wellness centar, suvenirnica, daleko od gradske gužve, na 816 metara nadmorske visine

Izgled sarajevskog „skywalka“ i smještajnih jedinica. Općina Novo Sarajevo

Piše: N. Ajnadžić

4.6.2022

Planirano je da glavni grad Bosne i Hercegovine dobije novu sportsko-rekreacionu zonu - Park-šumu Hum. To je inicijativa općinske administracije Novo Sarajevo koja će posjetiocima, ali i Sarajlijama pružiti izuzetan prirodni i kulturološki doživljaj.

Plato s vidikovcem

Brdo Hum je odabrano zbog svog prirodnog bogatstva, ali i činjenice da je izolirano od svakodnevne gradske gužve i buke, na 816 metara nadmorske visine.

Park-šuma Hum predstavljat će „pluća grada“. Projekt je predstavljan i na posljednjem Sarajevo Business Forumu, a predviđeno je nekoliko zona, među kojima je i ona s ugostiteljskim sadržajima i platoom s vidikovcem, površine oko 10.000 kvadratnih metara.

- Veliki trg koji je planiran u zoni vidikovca nadopunjuje se novim ugostiteljskim objektom unutar kojeg se smještaju restoran i kafić kapaciteta od oko 140 mjesta te servisne prostorije i prateći sadržaji. Planirane su i suvenirnica, trafika, memorijalna knjižara, kao i ostava za sportsku opremu te svlačionice. Unutar zone vidikovca planirana je i izgradnja „skywalka“, nove atrakcije u Sarajevu - navodi se u projektu.

Ukoliko ovaj projekt uporedimo s Mostarom i time koliko ovaj hercegovački grad privlači turista koji dolaze na „skywalk“ kako bi napravili fotografiju koja oduzima dah, lako je predvidjeti da će i turizam u glavnom gradu BiH imati koristi od ovoga.

Park-šuma Hum trebao bi imati površinu od oko 11.000 kvadratnih metara za smještajne kapacitete, u okviru kojih će biti još ugostiteljskih objekata, ali i wellness sadržaj.


Potencijalni izgled "skywalka". Općina Novo Sarajevo

Prirodni ambijent

Zona sporta i rekreacije bit će, kako najavljuju, uklopljena u zatečeni prirodni ambijent, a novi sadržaji formirani tako da omoguće korištenje građanima različitih dobnih skupina.

Do sada su izrađeni idejni projekt te studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, nakon čega će započeti procedura izmjene regulacionih planova, dobivanja urbanističke saglasnosti i izrada izvedbenih projekata. Modeli finansiranja i isplativosti bit će predstavljeni u narednom periodu.

Ekstremni, adrenalinski, edukacijski parkovi

Unutar zone sporta i rekreacije formirane su četiri različite grupacije:

- Ekstremni park (off-road i team building rekreacija) površine oko 8.500 kvadratnih metara;

- Adrenalinski park za porodice na jugu (family friendly) površine oko 21.000 kvadratnih metara;

- Edukacijski park površine oko 8.400 kvadratnih metara (za školsku i predškolsku populaciju);

- Park sa sportskim igralištima (tampon-zona prema naseljima) površine oko 22.000 kvadratnih metara;

- Žičara koja bi povezivala Park-šumu Hum s drugom sportsko-rekreativnom zonom smještenom u podnožju padine brda Hum - Centrom za edukaciju, sport i rekreaciju “Vinko Šamarlić”, dužine oko 800 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.