OPĆINA ILIJAŠ

Trideseta godišnjica stradanja stanovnika Lješeva obilježava se u nedjelju

Krajem prošle godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Draškić Ranka i Manojlović Save

Sa ranijeg obilježavanja u Lješevu. AGENCIJE

A. O.

3.6.2022

Trideseta godišnjica stradanja stanovnika Lješeva bit će obilježena u nedjelju, 5. juna u 11 sati. 

05. juna 1992. godine ubijena su 22 mještana sela Lješeva. Par dana nakon zločina, ubijeni su zatrpani u masovnu grobnicu čija ekshumacija je izvršena 05. juna 1996. godine i time je ujedno otvorena prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini.

Krajem prošle godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Draškić Ranka i Manojlović Save.


Proces suđenja

Optuženi se terete za ratni zločin počinjen nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, kao i odvođenje i progon više stanovnika bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, ali i Ilijaša u logore u Podlugove. Optuženi se terete se da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava.

Proces suđenja optuženim vodi se pred Sudom BiH od marta 2022. godine, kada su se na prvom pretresu izjasnili da nisu krivi. Brane se sa slobode.

Lješevo je selo koje se spominje i u optužnici Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića, a čiji sudski procesi su se vodili pred Haškim tribunalom za međunarodne ratne zločine.


Učesnici programa

Učesnici programa bit će Sabahudin Šarić (Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri Univerzitetu u Sarajevu), Izudin Bajrović, akademski glumac, Učenici Kampusa "Perzijsko – bosanskog koledža sa internatom" Lješevo, Adha Masnopita, Nermina Lemezan, Hfz. Arif Omanović, Džana Fazlić, a moderator je Aida Fazlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.