NAKON SKANDALOZNE IZJAVE

Karić poslala Šapiću kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću

Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu

Karić: Šapićeva izjava duboko potresla sve koji vole BiH. Facebook

Piše: E. Ma.

27.7.2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je poslala kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću.

- Izjava gradonačelnika duboko je potresla sve ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, koji su preživjeli agresiju i genocid. Kao gradonačelnici evropskih gradova, gradova budućnosti, moramo govoriti istinu. Ne možemo reći da nešto ne znamo jer nismo bili tu. Nisam ni ja bila rođena kad su izvršeni mnogi zločini u svijetu, ali ih nikada ne osporavam - kazala je Karić.

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji je na godišnjicu postavljanja murala Ratku Mladiću u Beogradu pozvala gradonačelnika Šapića da naloži uklanjanje murala na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, na šta je on odgovorio kako "ne zna da li je Mladić tokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod".

- Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam -  napisao je Šapić na Twitteru u odgovoru YIHR-u u Srbiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.