SVJETSKI DAN HEPATITISA

Vranić: Čuvajmo zdravlje, eliminirajmo stigmu povezanu sa ovom bolešću

Uz Svjetski dan hepatitisa apeliramo na sve osobe u riziku na važnost prevencije, ranog otkrivanja, poručio je ministar Vranić

Haris Vranić. AVAZ

A. O.

28.7.2022

Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. jula, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

Virusni hepatitis akutna je ili hronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Virusni hepatitisi B i C, koji se prenose zaraženom krvlju i tjelesnim tekućinama, često imaju blage simptome ili oni čak izostaju, ali kad pređu u neprepoznatu hroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Oni su odgovorni za 96 posto smrtnih slučajeva među svim hepatitisima.

Ministarstvo zdravstva KS svjesno je važnosti očuvanja javnoj zdravlja za dobrobit zajednice, te u tom kontekstu i aktivnosti u skladu sa globalnom strategijom eliminacije virusnog hepatitisa kao javnozdravstvene prijetnje do 2030. godine.

- Uz Svjetski dan hepatitisa apeliramo na sve osobe u riziku na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja. Hepatitis C je izlječiv, za hepatitis B postoji vakcina i učinkovito liječenje. Čuvajmo zdravlje, eliminirajmo stigmu povezanu sa ovom bolešću - apelira ministar zdravstva KS, Haris Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.