URBANA OAZA

Gradi se sportsko -rekreativni centar: Kampus će postati mjesto okupljanja studenata, ali i građana

Bit će napravljene šetnice, trim- staza, a najmlađi će dobiti park s popratnim mobilijarom

Trenutni izgled Kampusa. N. Ćorović

Piše: N. Ćorović

18.8.2022

Kampus Univerziteta u Sarajevu konačno će postati mjesto okupljanja ne samo studenata nego i građana. Naime, kako navode iz Vlade Kantona Sarajevo, na mjestu porušenih zgrada bit će izgrađen sportsko-rekreativni centar.

Novi koncept

Predviđene su i klupe za sjedenje, ali i nova rasvjeta. Osim toga, bit će izgrađene šetnice, kao i trim-staza, a najmlađi će dobiti park s popratnim mobilijarom. Radovi bi trebali biti okončani u septembru, prije nego što se studenti vrate na nastavu.

Naime, rušenjem dotrajalih zgrada i čišćenjem terena u februaru je počelo uređenje zelenih površina u sklopu Kampusa. Projekt “Univerzitet u parku” Vlada KS realizira zajedno s Općinom Novo Sarajevo, Univerzitetom u Sarajevu i UNDP-om BiH.


Radovi bi trebali biti završeni u septembru. N. Ćorović

- U julu i avgustu angažirani su radnici na poslovima čišćenja parka i rekonstrukcije sadržaja na zelenim površinama južnog dijela Kampusa. Cilj projekta je oživljavanje postojeće parkovske površine, uz zaštitu postojećeg zelenila i novi koncept prostorne organizacije - navedeno je u saopćenju Vlade KS.


Zelene površine

Lejla Hajro, direktorica Direkcije za održavanje i izgradnju Kampusa, kazala je da su u toku radovi na uređenju i rekonstrukciji postojeće zelene površine duž ulice Zmaja od Bosne.

- Nakon toga slijede osvjetljavanje i opremanje zapadnog dijela Kampusa te nastavak izgradnje trim-staze i teretane na otvorenom. Realizacija ove faze uslijedit će nakon što se steknu uvjeti, osiguraju dozvole i finansijska sredstva - kazala je Hajro.


Završetak radova

Iz UNDP-a, kao jednog od partnera na realizaciji ovog projekta, na upit o trenutnoj fazi radova, za “Avaz” su kazali da se trenutno izvode radovi na drugoj fazi uređivanja.

- Nakon završetka prve faze projekta vanjskog uređenja Kampusa, koja je obuhvatila rušenje šest devastiranih i dotrajalih objekata na jugozapadnom dijelu, početkom jula pokrenuta je druga faza radova koja podrazumijeva izgradnju 500 metara staze za trčanje, amfiteatra i drugih sadržaja obogaćenih urbanim mobilijarom, koji će omogućiti aktivnosti na otvorenom duž ulice Zmaja od Bosne - kazali su iz UNDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.