PROJEKTI

Pogledajte kako će izgledati prva urbana bašta i senzorni park u Sarajevu

Ono što izdvaja ovaj prostor su elementi senzornog parka kroz koje se stimulira svih pet čula, a koji bi bio prilagođen osobama sa i bez poteškoća u razvoju

Budući izgled parka. UrbanLab

Piše: E. Ma.

24.8.2022

Grad Sarajevo u saradnji s UNDP-em i Agencijom SEDRA predstavio je budući izgled prve urbane bašte i senzornog parka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vizija je kreirana na osnovu razgovora sa učenicama i učenicima škole, nastavnim osobljem i roditeljima, i saradnju sa multidisciplinarnim ekspertskim timom..

- Kako bi javni prostori mogli izgledati ako bi građanke i građani dobili priliku da ih osmisle prema svojim željama i potrebama? Šta ako bismo uključili širi krug ekspertica i eksperata, uključujući hortikulturne, u proces izmjena javnih prostora tako da oni postanu zdraviji i stimulišu mentalnu dobrobit svojih korisnika? Kakvi su vanjski sadržaji potrebni djeci i mladima s poteškoćama u razvoju koji pohađaju Školu za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje u Sarajevu? Koja će biti na raspolaganju svima, ali ima poseban fokus na potrebe djece s poteškoćama u razvoju i građana treće životne dobi - saopćeno je iz Urban Laba.


Kreiranje prve urbane bašta i senzornog parka u Sarajevu za potrebe Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje dio je projekta "Connecting Nature" koji provode Grad Sarajevo i SERDA.

UNDP je kroz svoju pilot inicijativu transformacije javnih prostora "Re-imagine my street" podržao ovaj projekat sprovođenjem inovativne javne ideacije sa svim interesnim stranama za kreiranje vizije buduće urbane bašte i senzornog parka, tehničku podršku za prevođenje sugestija građana u digitalni vizual, te kroz radove na uređenju ovog prostora.


Urbana bašta zamišljena je kao javna zelena površina za rekreaciju i druženje, u kojoj djeca, ali i drugi građani i građanke, mogu provoditi vrijeme, saditi biljke i drveće te uzgajati voće i povrće. Ono što izdvaja ovaj prostor su elementi senzornog parka kroz koje se stimulira svih pet čula, a koji bi bio prilagođen osobama sa i bez poteškoća u razvoju. Ideja prve urbane bašte i senzornog parka je da omogući bolje upoznavanje djece sa okolinom, uključujući djecu sa poteškoćama u razvoju, kroz širok spektar taktilnih i senzornih iskustava. Ovako zamišljen javni prostor pruža prirodno okruženje koje stimulira mentalnu i fizičku rekreaciju građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.