SARAJEVO

Inicijativa upućena na sjednici Gradskog vijeća: GPS narukvicama pomoći mališanima s poteškoćama u razvoju

Neophodno je nabaviti vozilo za prijevoz štićenika Zavoda "Pazarić", naveo je Deljković

Deljković: Izdvojiti sredstva u budžetu za 2023.. Avaz

Piše: N. Ć.

30.10.2022

Vedad Deljković, vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva, na posljednjoj sjednici uputio je inicijativu za nabavku GPS narukvica za djecu s poteškoćama u razvoju, a zbog sve češćih situacija kada mališani odlutaju.

Posljednji takav slučaj desio se u septembru, kada je autistični 14-godišnjak Harun Hašinbegović pobjegao iz Zavoda „Mjedenica“, ali je, srećom, nakon višesatne potrage pronađen.


- Predložio sam da se osiguraju finansijska sredstva u budžetu za narednu godinu za nabavku GPS narukvica jer će se na taj način ovakve situacije moći izbjeći. Ukoliko se usvoji inicijativa, a ja se nadam da hoće, nadležne službe u Gradskoj upravi trebaju stupiti u kontakt s nevladinim organizacijama koje se bave tretmanom djece iz autističnog spektra i djece koja imaju druge oblike poteškoća, te saznati za koliko djece je potrebno nabaviti narukvice, istražiti cijene i naći najbolji model za nabavku, a sve u skladu sa zakonom - kazao je Deljković.

Također, predložio je inicijativu i za nabavku vozila hitne pomoći za JU Zavod „Pazarić“, a koje im je neophodno za transport korisnika do medicinskih ustanova.

- Za transport svojih štićenika do medicinskih ustanova trenutno koriste vozilo staro 14 godina koje se stalno kvari, njima treba vozilo koje ima ležaj za nepokretne korisnike, prostor za invalidska kolica i osnovnu opremu - rekao je Deljković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.