PREDIZBORNA KAMPANJA

Nije smjela ni objaviti fotografije štićenika Zavoda: Je li Ćudić utjecala na presudu direktorima "Pazarića"

Pokrenut linč, zanemarena mišljenja vještaka

Ćudić: Komentirala sudski postupak. Fena

E. D. A.

26.3.2024

Sabina Ćudić (Naša stranka), nekadašnja zastupnica u Federalnom, a danas u Državnom parlamentu, digla je 2019. godine veliku prašinu u javnosti kada je objavila fotografije iz prostorija Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine „Pazarić“ na kojima su pojedini štićenici vezani za krevete ili radijatore. 

Žalbeni postupak

Dvije godine kasnije Općinski sud u Sarajevu osudio je Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda, na po četiri i po godine zatvora (ukupno 13,5 godina) zbog nesavjesnog rada u službi.

Pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu sutra će biti održano ročište u okviru žalbenog postupka. Advokati upozoravaju da je upitna zakonitost dokaza na kojima se temelji prvostepena presuda, jer su fotografije vezanih štićenika nastale povredom člana 16. Konvencije o pravima djeteta i člana 189. Krivičnog zakona FBiH.

I pored toga, Ćudić je tad objavila fotografije svezanih štićenika, među kojima su bila i djeca. Ona je fotografije objavila u vrijeme dok je direktor Zavoda bio Salić, koji je na tu poziciju bio imenovan šest mjeseci ranije.

Ćudić je tada spočitavano da je fotografije objavila kako bi na „postupku“ gradila predizbornu kampanju, jer je svako gostovanje koristila kako bi komentirala dešavanja u Pazariću.

Nikada nije otkrila odakle joj te fotografije niti kako su snimljene. Da stvar bude indikativna, Ćudić je dan prije objave i posjetila Zavod u Pazariću, a nakon toga, prije nego što je obavijestila nadležne institucije, fotografije objavila u javnosti.

Upravo je to bio okidač te je pokrenut medijski linč, a zanemarena su, što su utvrdili i advokati, mišljenja vještaka da se radi o osobama s najtežom dijagnozom i da je u njihovom interesu izdvajanje (fiksiranje) od ostalih štićenika kako ne bi naudili sebi ni drugima. Sve je to utjecalo na to da Općinski sud bivše direktore osudi na skoro 14 godina zatvora.

Zatvoren postupak

Zanimljivo je da je nakon podizanja optužnice Ćudić, iako je riječ o postupku koji je zatvoren za javnost jer je riječ o maloljetnicima, komentirala poteze Tužilaštva tvrdeći: „Da javnost nije alarmirana, uvjerena sam da ni danas optužnice ne bi bile podignute.“

Ćudić je čak komentirala i prvostepenu presudu. Nikada nije odgovoreno ko je snimao djecu i da li su te osobe svjedoci u postupku te koje su imale interese i status.

- Potvrdila je sudska presuda da imamo zaredom tri direktora koji su dobili ozbiljne zatvorske presude, četiri i po godine, koje demonstriraju, s obzirom na kaznenu politiku u BiH, kojom ja nikada nisam zadovoljna jer mislim da uvijek kazne trebaju biti veće, ozbiljnost propusta koja su rukovodstva napravila - izjavila je Ćudić nakon presude u julu 2023. godine.

Šta je mogao uraditi

- Redžep Salić, u vremenu obuhvaćenom optužbom, bio je direktor Zavoda malo više od šest mjeseci. To vrijeme nije dovoljno za upoznavanje procesa rada najvažnije ustanove socijalne skrbi u BiH, pa je potpuno neosnovan stav Tužilaštva i Suda da je moj branjenik u tako kratkom roku mogao i trebao organizirati radikalne promjene u radu Zavoda - kaže advokat Asim Crnalić za “Avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.