SKUPŠTINA KS

Dević tvrdi da će koalicija u KS biti nestabilna, a Okerić da će biti još jača

NiP ima pravo na premijera KS, ali nismo insistirali na takvim ucjenama, kazao je Okerić

Mahir Dević, Elvedin Okerić. N. Ćorović

Piše: E. Ma.

11.11.2022

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo novoizabrani zastupnici su dobili nove mandate nakon održanih Općih izbora, a formirana je Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo. 

Za predsjedavajućeg Komisije za imenovanje izabran je Elvedin Okerić, za zamjenika Vibor Handžić, a izabrani članovi su Davor Čičić, Damir Marjanović, Muamer Bandić, Mahir Dević i Ilijaz Pilav.


Neće se formirati stabilna vlast

Nakon sjednice, šef Kluba SDA Mahir Dević rekao je kako je SDA pobjednik izbora u KS, i da će ovo biti jedan nestabilan perod i u KS i u FBiH.

- Kako stvari stoje, tu se neće formirati stabilna vlast. SDA je prva u KS za Skupštinu KS i dobila je najviše glasova. Kao šef Kluba nisam razgovarao o mogućim koalicijama sa nekim strankama, centala stranke vodi pregovore i ne mogu vam više informacija dati na tu temu. Mi ne možemo blokirati rad Skupštine, a ako mislite da vlast može funkcionirati sa osam i devet stranaka u koaliciji, onda će to biti nestabilno - poručio je Dević.

Elvedin Okerić (Narod i pravda), kazao je da nije istina da je SDA povijedila, već stranka iz koje on dolazi.

- Preko 50 posto glasova je trojka dobila u KS. Građani su dali 700.000 glasova više u odnosu na SDA. NiP je dobila najveći broj glasova od birača u KS - kazao je Okerić.


Principi mjera i sporazuma

On je naveo da će Komisija će za imenovanje provoditi daljnu proceduru.

- NiP, SDP i Naša stranka i Damir Marjanović sa strankom Za nove generacije imaju većinu i nastavljamo raditi dok se ne formira vlast na višem nivou i onda će možda biti još jača koalicija. NiP ima pravo na premijera KS, ali nismo insistirali na takvim ucjenama. Vodili su nas principi mjera i sporazuma. Već su određeni sporazumi pripremljeni i za nekih desetak dana ćemo ih početi primjenjivati na mjestima gdje imamo vlast za koalicionim partnerima. Ministar finansija Davor Čoćić je preuzeo mandat za Skupštinu i tu će biti određenih pomjeranja. Zadovoljni smo sa našim ministrima i rješavat ćemo probleme - kazao je Okerić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.