U SARAJEVU

Odlična zabava na Božićnom bazaru u Ambasadi Njemačke: Prihod ide u humanitarne svrhe

Moj tim iz ambasade vrijedno je pravio kolače i svu pripremu za ovaj svečani praznični baza, kazao je ambasador Fitšen

Piše: N. Ć.

10.12.2022

Raznovrsna ponuda na Božićnom bazaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U Njemačkoj ambasadi u Sarajevu danas je održan tradicionalni Bozićni bazar.

Tomas Fitšen (Thomas Fitschen), ambasador Njemačke u BiH izrazio je zadovoljstvo što, nakon dvije godine pauze, ponovo organiziraju bazar.

- Njemačka je poznata po božićnim sajmovima, a možete ih vidjeti u Berlinu, Minhenu, Ninberbu. To je atmosfera za doživjeti. Želja Ambasade Njemačke je da tu prazničnu atmosferu, na neki način, prenesemo i u BiH. Prvi put 2009. godine održan je sad već tradicionalni božićni market u Ambasadi u Sarajevu jer tada ovdje nije bilo božićnih marketa - kazao je on.


Vladala prava praznična atmosfera

Ambasador je istakao kako će prihod prikupljen na bazar biti doniran u humanitarne svrhe.

- Moj tim iz ambasade vrijedno je pravio kolače i svu pripremu za ovaj svečani praznični baza - naveo je ambasador Fitšen.

Na bazaru je vladala prava praznična atmosfera. Posjetioci su uživali u tradicionalno pripremljenim specijalitetima, a najmlađi su se družili sa Djeda Mrazom.

Dr. Branka Antić-Stauber iz Udruženja "Snaga žene" za "Avaz" je kazala da vlada divna praznična atmosfera.


Pozitivna atmosfera

- Veliki je odziv starijih ljudi, a i onih najmlađih sve predobro izgleda. Ovo je jer se nalazimo u jednom surovom vremenu, nakon koronavirusa, rata u Ukrajini, globalne krize...Mi moramo izaći iz toga i povući vlastite kapacitete sa ljubavlju među ljudima i dobrim kontaktima - rekla je Antić-Stauber.

Izeta Hadžić, uposlenica Njemačke ambasade, za "Avaz" je istakla da se na štandovima izlažu prozizvodi ručnog rada kao i tradicionalna pića, slatkiši i hrana.

- Na našem tradicionalnom Bozićnom bazaru, kojeg organiziraju naši saradnici osjećamo se veoma pozitivno, druželjubivo, i drago nam je što to sve dijelimo sa građanima. U predprazničnim trenucima, goste služimo njemačkim specijalitetima, tu su naši tradicionalni kolači, dekorativni slatkiši, kobasice, kuhano vino, rukotvorine i druge stvari koje očigledno pozitivno utiču na posjetioce - kazala je Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.