DEVASTACIJA

Sve učestaliji vandalski činovi u glavnom gradu BiH: Ko uništava ljepote Sarajeva

Bahati pojedinci iskaljuju bijes na javnoj imovini, a rijetko kada je javnost dobila povratnu informaciju jesu li krivci otkriveni i jesu li odgovarali za svoja nedjela

Piše: N. Ćorović

12.12.2022

Polomljeni stolovi i šadrvan, uništene sadnice... - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Sarajevu su sve učestaliji vandalski činovi uništavanja javnih dobara, nacionalnih spomenika, fasada, dječijih igrališta, parkova, sadnica... 

Bahati pojedinci ili grupe njih iskaljuju bijes na javnoj imovini, a rijetko kada je javnost dobila povratnu informaciju jesu li krivci otkriveni i jesu li odgovarali za svoja nedjela.

Posljednji takav primjer zabilježen je proteklog vikenda u Aleji ambasadora.


Konačno rješenje

Još neotkriveni vandali ponovo su nanijeli štetu na ovom popularnom šetalištu nadomak Baščaršije, a iz Općine Stari Grad oštro su osudili ponovnu devastaciju i pozvali nadležne da konačno nađu rješenje i adekvatno sankcioniraju počinioce.

Vandali su ovaj put polomili i uništili šadrvan, drveni sto je bačen u rijeku, polomljeni su saobraćajni znak i nekoliko mladih sadnica lipe.

- Ovakvo ponašanje je necivilizirano i radi se o najobičnijem divljaštvu i destrukciji. I ranije smo upozoravali na ove pojave i pozivali nadležne da otkriju počinioce i zaustave devastaciju - naveli su iz Općine Stari Grad.

Gotovo svakodnevno se desi neki vandalski čin u Sarajevu, a nedavno su nepoznate osobe uništile ploču na ulazu u Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta“ na kojoj su na oba službena pisma u BiH ispisani ime SPKD “Prosvjeta” te naziv “Prosvjetine” biblioteke.


Oštećena ploča na ulazu u SPKD “Prosvjeta“. Facebook

Sama zgrada, izgrađena 1912. godine, predstavlja nacionalni spomenik BiH.

Kontaktirali smo i MUP KS, ali nam nisu mogli dati informacije jesu li počinioci uhvaćeni i sankcionirani.

Zbog svega neophodno je da se nadležne instance uhvate ukoštac s ovim problemom, da se zaustavi devastacija, kazne počinioci, te zaštiti imovina i pruži sigurnost građanima.


Zajednička odgovornost

Fasade brojnih zgrada često su na meti vandala koji, bez ikakvog smisla i na nedozvoljenim mjestima, šaraju po njima.

Gradska uprava Sarajeva, u saradnji s općinskim upravama, ovih dana nastavila je s akcijom čišćenja i uklanjanja grafita s fasada stambenih objekata.


Ispisani grafiti na zgradi. Facebook

- Dragi moji sugrađani, čist i uredan grad je naša zajednička odgovornost - poručila je povodom akcije gradonačelnica Benjamina Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.