ZOO U SARAJEVU

U Pionirskoj dolini u 2022. godini stotine hiljada posjetilaca

Bitno je da je taj trend pozitivan i u uzlaznoj fazi, a to pokazuju i rezultati posjeta, kazala je Hamza

Pionirska dolina: Brojni sadržaji. Fena

A. Č.

22.1.2023

Pionirska dolina i zoo vrt u Sarajevu generacijama su omiljena destinacija i mjesto odrastanja, odmora, boravka u prirodi, prirodni ambijent u strogom centru grada. 

O njihovom značaju najviše govore godišnji rezultati rada koje ostvaruju.

Poseban pokazatelj je 2022. godina, kada je broj posjetitelja značajno povećan u odnosu na cjelokupan panedmijski period u kojem je zbog preventivnih mjera bilo reducirano masovno i organizirano okupljanje i boravak na otvorenom - kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Besplatno za djecu

Prema njenim riječima, broj posjeta mjeri se u stotinama hiljada, međutim nije egzaktan, jer u Pionirsku dolinu djeci do pet godina ulazak je potpuno besplatan, za posjete zoo vrtu organiziranim grupama socijalno osjetljivih kategorija djece odobrava se određeni vid pogodnosti, a tokom godine organizirano je i nekoliko porodičnih dana, manifestacija kada je ulaz bio u potpunosti besplatan za sve posjetioce.

- Bitno je da je taj trend pozitivan i u uzlaznoj fazi, a to pokazuju i rezultati posjeta i tokom prvih dana januara ove godine - kazala je Hamza.

Naglasila je kako je sve navedeno u skladu sa planovima i projektima koje ovaj zoološki vrt, pod rukovodstvom preduzeća Park, realizira u smislu obogaćivanja ponude i sadržaja.

- Organiziranje manifestacija, tematskih porodičnih zabava na otvorenom, u našem zoo vrtu zastupljeno je od 2022. godine tokom svih godišnjih doba. Tako je upravo u toku Zimska čarolija u Pionirskoj dolini i zoo vrt, koju je od polovine decembra do sada posjetilo više desetina hiljada posjetilaca - kazala je Hamza.

Zimska čarolija

Dodala je da je Zimska čarolija novitet ponude koji za cilj ima obogatiti sadržaj sarajevskog zoo vrta i tokom zimskog perioda, te posjetiocima predstaviti sarajevski zoo vrt i tokom hladnijih dana.

- Po prvi put u 70 godina postojanja Pionirske doline ove zime posjetiocima se osim posjete zoološkom vrtu nudi manifestacija koja traje 45 dana, a koja je donijela prvo veliko klizalište u zoo vrtu za zimske rekreativne sportove. Taj sadržaj u potpunosti je besplatan za posjetioce, a vikendima tokom ove zime donosi koncerte, kreativne radionice, mini bazar, mini zoo vrt za interakciju sa najpotpunijim stanovnicima zoo vrta, te niz drugih sadržaja namijenjenih i prilagođenih kompletnoj porodici. Čak u ponudi imamo i noćne termine klizanja - kazala je Hamza.

Istakla je da je Zimska čarolija jedan od noviteta ponuda koji će iz godine u godinu postati i tradicionalna manifestacija, a preduzeće Park pobrinulo se da osigura infrastrukturu kako bi organizacijom sličnih manifestacija obilježavali svako godišnje doba u tom zoo vrtu.

Novi objekti

- Pionirska dolina i na svom evropskom putu krupnim koracima korača ka potpunoj standardizaciji u skladu sa evropskim zoo vrtovima. Nakon pandemije u okviru članstva EAZA (Evropska asocijacija zoo vrt i akvarija) dobila je novog mentora koji će pratiti njen razvojni put - kazala je Hamza.

Krajem 2022. godine Pionirska dolina učestvovala je i na velikoj godišnjoj konferenciji u Portugalu zajedno sa 800 predstavnika drugih evropskih zooloških vrtova.

Pionirska dolina i zoo vrt do polovine ove godine dobit će i moderan, novi objekat Zimovnika koji osim poboljšanja rada službi zaduženih za brigu o životinjama će imati i prostor za edukaciju, kapacitete za skladištenje većih količina hrane, hladnjače, moderni veterinarski punkt.

- Završetkom panedmije i imenovanjem novog mentora stvaraju se i preduslovi i za nabavku novih životinjskih vrsta, te povećanje i pomlađivanje zajednica postojećih. O tim projektima i novim stanovnicima svakako ćemo informisati posjetioce kada oni budu u potpunosti dogovoreni - istaknula je Hamza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.