ZAHVALILI MINISTRU

Udruženje poslodavaca: Inicijativa KJKP Rad za poskupljenje odvoza smeća je potpuno neosnovana

Ističu da je potpuno neosnovana inicijativa KJKP Rad, kao i njihovo pravdanje

Printscreen

D. H.

11.8.2023

Nakon što je objavljen prijedlog KJKP Rad kojim od Vlade KS traže odobrenje za poskupljenje odvoza smeća, burno su reagirali i poslodavci u Kantonu Sarajevo.

Zahvalili ministru

Udruženje poslodavaca KS pisalo je resornom ministru Almiru Bečareviću te su mu zahvalili što je navedeni prijedlog odbio, ali su i izrazili zabrinutost.

- Bila je veoma uznemirujuća vijest sa kojom smo upoznati iz medija tokom ove sedmice, da je Nadzorni odbor KJKP Rad donio odluku o utvrđivanju Prijedloga cjenovnika prikupljanja, odvoženja i deponovanja komunalnog otpada za pravna i fizička lica, prema kojoj se planira povećanje cijene odvoza smeća od 60 do 75 posto - naveli su Poslodavci KS.

Ističu da je potpuno neosnovana inicijativa KJKP Rad, kao i njihovo pravdanje.

- Neosnovano je pravdano to ispunjenje uslova Konkurencijskog vijeća, jer svi znamo da Konkurencijsko vijeće nije tražilo povećanje cijena nego njihovu diferencijaciju u odnosu na određene pravne subjekte, kriterije i slično - ističu u pismu.

Posao nikad nije završen

Podsjećaju da je Ministarstvo komunalne privrede bilo formiralo radnu grupu koja je trebala pripremiti odgovarajući prijedlog.

- Ali posao nikad nije završen, a u međuvremenu je i istekao mandat radne grupe” -kažu iz Udruženja poslodavaca.

Dalje su naveli kako se poslodavci bore sa 3200 parafiskalnih nameta.

- U vrijeme kada udruženja poslodavaca govore o nevjerovatno teškim uvjetima poslovanja, o niskim platama radnika uzrokovanim između ostalog i visokim opterećenjima cijene rada, kada imamo više od 3200 parafiskalnih nameta i dok smo treća najsiromašnija zemlja u Evropi, izgleda da nismo svjesni da ni privredni subjekt ni građani, ne mogu izdržati ovakve cijene naodmjerena i neizbalansirana rješenja pri tome donesena ishitreno - istakli su u pismu.

Oni su na kraju pozvali ministra da ponovo aktivira radnu grupu koja bi trebala sastaviti prijedlog cijena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.