MASOVNO UBISTVO U KAIRU

Nagrađivani dokumentarni film „Memoirs of massacre"– Sjećanje na masakr premijerno prikazan u Sarajevu

Uz prisustvo domaćih i međunarodnih zvanica

„MEMOIRS OF A MASSACRE“ – SJEĆANJE NA MASAKR  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
N. Č.

10.10.2023

Dokumentarni film „Memoirs of a Massacre“ – Sjećanje na masakr, britanske rediteljice Niki Bolster (Nicky Bolster), premijerno je prikazan sinoć u kino sali Općine Novi Grad. Prisutna publika imala je priliku upoznati se s detaljima masovnog ubistva više od 1000 mirnih demonstranata na trgu Rabaa u Kairu, koji su se 14. avgusta 2013. godine okupili kako bi pružili podršku tadašnjem, prvom i jedinom demokratski izabranom predsjedniku Egipta dr. Mohamedu Morsiju. Prije sarajevske projekcije, film je premijerno prikazan početkom avgusta u prostorijama Britanske akademija filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), a od tada je uspio osvojiti i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na Sweden Film Awardsu.

Prenose istinu

- Udruženje dijaspore Egipta organizuje projekcije ovog dokumentarnog filma u različitim dijelovima svijeta, kako bi što većem broju ljudi prenijelo istinu o jednom od najvećih zločina posljednjeg desetljeća u svijetu. Nažalost, do danas niko nije odgovarao za zločin koji je organizacija Human Rights Watch još u avgustu 2014. okarakterizirala kao zločin protiv čovječnosti - istakao je predstavnik Egipćana u Bosni i Hercegovini i organizator projekcije Farid Al Zayat, te se zahvalio građanima i građankama Sarajeva na dolasku.

Projekciji filma prisustvao je i Egipćanin sa sarajevskom adresom Husein El Sharkawi koji je kobnog dana bio na trgu Rabaa i svjedočio brutalnosti. 

- Sjećam se tog jutra kad je u šest sati krenuo napad policije i vojske. Probudili su nas pucnji i vrlo brzo smo vidjeli mnogo ranjenih i mrtvih pored nas. Od tada svjedočimo i svjedočit ćemo o istini, kako se ona ne bi više nikada i nigdje ponovila - kazao je El Sharkawi.

Kolektivno sjećanje

Nakon projekcije filma održana je i panel-diskusija na kojoj su učestvovali historičar, producent i scenarist Nihad Kreševljaković, aktivistica za ljudska prava i autorica izvještaja organizacije Human Rights Watch o Rabaa masakru, Sara Lea Vitson (Sarah Leah Whitson) te kao poseban gost dr. al-Moncef al-Marzouki, aktivista za ljudska prava i predsjednik Tunisa u periodu 2011- 2014.

Kreševljaković je naveo da živimo u svijetu u kojem imamo sve manje manifestacija koje govore o istini i da je jedini način da ovakve priče sačuvamo u kolektivnom sjećanju zapravo kroz film i fotografiju. Lea Vitson naglasila je da je režim koji je počinio zločin još na vlasti i da je to očit razlog zašto do danas niko nije odgovarao. 

Neminovno novo arapsko proljeće

- Ipak, dok god ima nas koji svjedočimo, imamo razlog za nadu, jer postoje mjesta na svijetu gdje je pravda dočekana i decenijama kasnije - dodala je Vitson. 

Govoreći iz ličnog iskustva predsjedničkog mandata, dr. al-Moncef al-Marzouki smatra da je novo arapsko proljeće neminovno prije ili kasnije. 

- To nije bio vojni udar samo protiv naroda Egipta, nego vojni udar protiv demokratizacije cijelog arapskog svijeta. Arapskom svijetu nije dozvoljeno pravo da imaju demokratska društva - istakao je al-Marzouki.

„Udruženje dijaspore Egipta u BiH“ organizovalo je projekciju i panel-diskusiju u Sarajevu, uvažavajući činjenicu da je Bosna i Hercegovina doživjela slična iskustva i da je neke od zločinaca uspjela dovesti pred lice pravde, što daje nadu i egipatskom narodu da će dočekati pravdu u ovom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.