SKUPŠTINA KS

Arijana Memić postavila niz pitanja ministru Katici: Nije imao odgovor

Koliko ste u proteklih godinu zaprimili prijava protiv policijskih službenika? - upitala je Memić

Arijana Memić i Admir Katica. Avaz kolaž

D. H.

15.11.2023

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić (NiP) postavila je niz pitanja u vezi s nasiljem u porodici i sigurnosti u saobraćaju ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici (NiP). 

Aktivnosti MUP-a KS

- Tražim da mi dostavite sve statističke podatke u vezi s brojem prijava nasilja u porodici u protekle tri godine, kao i informaciju o tome u kom stadiju su ti slučajevi, kako su okončani, koliko izvještaja je dostavljeno Tužilaštvu KS, koji je broj zahtjeva za pokretanje postupka te koji je broj uručenih prekršajnih naloga?Također, tražim da mi dostavite informaciju o tome šta se tačno dešava kada sud donese odluku o zabrani prilaska. Koje radnje poduzimate da osigurate da se ispoštuje zabrana prilaska? Da li uopće postoji mehanizam? Koji je to? Koje su obaveze policije u tom slučaju i na koji način se to provodi?

Koje je aktivnosti MUP KS proveo u protekle tri godine, a o pitanju edukacije uposlenika kada je riječ o nasilju u porodici, kao i o pitanju zaštite žrtava nasilja u porodici - pitala je Memić.

Tražila je detaljno opisivanje poduzetih radnji te koje aktivnosti su planirane u narednom periodu kada je riječ o spomenutoj problematici.

- Koliko ste u proteklih godinu zaprimili prijava protiv policijskih službenika i koliko ih je bilo za nezakonite radnje i postupke? Koliko ih je krivično procesuirano, a koliko je pokrenutih disciplinskih postupaka? U kojoj fazi su ti postupci? Koliko je disciplinskih prijava protiv policijskih službenika u proteklih deset godina rezultiralo zastarom i koji su to razlozi zbog kojih je nastupila zastara?

Obećali ste da ćete sigurnost u saobraćaju podići na viši nivo, a nakon što su se u Kantonu dogodile saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama. Koje sve preventivne, a i represivne radnje je poduzela Uprava policije? Koji je rezultat provedenih mjera? Šta je plan u daljem radu o pitanju poboljšanja sigurnosti u saobraćaju - nastavila je.

Bez odgovora

Zamolila je ministra Katicu da, ukoliko je u mogućnosti, na neka pitanja odgovori usmeno, te je zatražila da joj na sva dostavi i pismeni odgovor.

 Katica, ipak, nije imao odgovor ni na jedno pitanje

- S obzirom na to da se u spomenutim pitanjima traže egzaktni statistički podaci odgovorit ćemo cjelovito u jednom pisanom odgovoru - kazao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.