75 GODINA LIDERSTVA

Sarajevo domaćin prvog AIESEC bala u Evropi

U dragulju grada Sarajeva, atmosferom je zračila pozitivna energija

Prvi AISEC bal u Evropi. AISEC

D. H.

27.12.2023

Prvi AIESEC bal u Evropi, održao se u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, čime je Sarajevo postalo počasni domaćin ovakvog događaja. Na jednom mjestu su se okupili mladi članovi AIESEC, alumni, predstavnici vlasti, te mnogi partneri i prijatelji organizacije kako bi proslavili postojanje najstarije nevladine organizacije u BiH!

Podrška mladim liderima

Premijer Kantona Sarajevo, koji je odlučio podržati mlade lidere BiH, Nihad Uk je u prigodnom obraćanju na samom početku bala istakao da će Kanton Sarajevo nastaviti partnerstvo i podršku mladima u našoj zemlji.

- Nedavno sam imao čast da upoznam dvoje članova AIESEC-a prilikom dogovaranja saradnje, kada sam saznao da organizacija baštini 75 godina postojanja i da je prisutna u 120 zemalja svijeta. Podatak da neka organizacija u BiH ima svoj kontinuitet od 70 godina je impresivan. Poznajem mnoge ljude koji su u nekoj fazi svog života bili članovi AIESEC-a, a kasnije su postali uspješni pojedinci u svojim strukama, lideri u znanju. To ste vi koji ste naučili razmišljati globalno, raditi lokalno i biti lokomotiva našeg društva - istakao je premijer Uk.

U dragulju grada Sarajeva, atmosferom je zračila pozitivna energija dok su generacije članova AIESEC-a slavile nevjerojatan jubilej - 75 godina vividnog liderstva u svijetu i 70 godina djelovanja u Bosni i Hercegovini. AIESEC, najstarija nevladina organizacija u zemlji, koja je svoje korijene pustila upravo u Sarajevu davne 1953. godine, predstavlja priču o promjenama koje su mladi sposobni ostvariti.

Svečanosti je prisustvovao zamjenik gradonačelnice Samir Avdić koji je u svom prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je Grad Sarajevo dio ovog globalnog projekta.

Istakao je da je Grad Sarajevo uvijek bio i ostaje otvoren za inovacije, dijalog i saradnju, a podrška AIESEC-u u njihovom nesebičnom radu s mladima predstavlja jedan od najsvjetlijih trenutaka naše zajedničke priče.

- Danas slavimo postignuća, ali isto tako gledamo i prema budućnosti. Grad Sarajevo ostaje posvećen podršci mladima, inovacijama i međunarodnoj razmjeni. Neka ova večer bude podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da oblikujemo svijet oko sebe, pružajući podršku onima koji će ga naslijediti -  kazao je dogradonačelnik Avdić.

AIESEC, sinonim za globalnu, omladinsku i nevladinu organizaciju, oblikuje liderstvo među mladima i postavlja temelje pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Njihovo djelovanje kroz međukulturalne razmjene, organiziranje konferencija za mlade na početku karijera te članstvo dalo je generacije mladih lidera spremnih za izazove koji ih čekaju.

Na događaju se obratila i predsjednica AIESEC-a u BiH, Lamija Lešo i poručila: “Kroz 75 godina globalnog djelovanja, od kojih je 70 godina prisutna i u Bosni i Hercegovini, AIESEC neprestano oblikuje mlade lidera kroz međukulturalne razmjene, konferencije i dugogodišnje članstvo. Naša posvećenost stvaranju promjena odražava se u brojnim uspješnim inicijativama, inspirirajući mlade generacije da preuzmu odgovornost za bolju budućnost."

Blistava kruna

U okviru dešavanja, ovacije je podzravljen i Hamza Čengić, potpredsjednika za razvoj poslovanja AIESEC-a u BiH. “Ovaj događaj je samo jedan od pokazatelj prave snage mladih u BiH kao i ove organizacije. Zajedničkim snagama, uspjeli smo kreirati priču koja će zasigurno odjeknuti cijelim svijetom, o kojoj će generacije pričati i koja će zasigurno ostati urezana u historiju, kako AIESEC-a, tako i Sarajeva. Ovi mladi su spremni na korak u nepoznato i borbu za svjetliju budućnost!”- poručio je Čengić.

Proslava 75. rođendana bila je blistava kruna rada ove organizacije tokom cijele 2023. godine, u kojoj su uspješno realizirane četiri konferencije s više od 500 mladih iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva. Na kraju, proslava je poslužila kao podsjetnik da mladi imaju snagu mijenjati svijet. AIESEC, kao platforma za razvoj liderstva i promicanje međunarodne saradnje, ostaje ključna u oblikovanju budućnosti. Njihova predanost unapređenju zajednice ne samo da slavi prošlost, već i otvara vrata za nove prilike i izazove u godinama koje dolaze. Ujedinjeni u svojoj viziji za bolju budućnost, mladi lideri AIESEC-a nastavljaju biti pokretači pozitivnih društvenih promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.