zgrade
zgrade

SARAJEVSKE MEGASTRUKTURE

Najviše i najljepše zgrade u našem šeheru: Ove građevine "dodiruju" nebo iznad glavnog grada

Ističe se „Avaz Twist Tower“, sjedište novinsko-izdavačke kuće „Avaz“. UNITIC-ove poslovne zgrade djelo su čuvenog Ivana Štrausa

Danijal Hadzovic

1.3.2024


Sarajevo je grad koji ima tek nekolicinu građevina koje svojom visinom i impozantnošću podsjećaju na vodeće svjetske metropole.

"Avazov" toranj

U tom smislu svakako se ističe „Avaz Twist Tower“, sjedište novinsko-izdavačke kuće „Avaz“. Toranj se nalazi na Marindvoru, u biznis distriktu Sarajeva. Gradnja je počela 2006., a završena je u rekordnom roku krajem 2008. godine. Krasi ga staklena fasada koja se uvija, a visok je 175 metara. Toranj je projektirao Faruk Kapidžić.

„Avaz Twist Tower“: Najviša zgrada u BiH. N. Šaljić

Prije izgradnje „Avaz Twist Towera“, „Bosmal City Center“ držao je rekord najvišeg tornja u BiH. „Bosmal“ je stambeni objekt mješovite namjene u sarajevskom naselju Hrasno, a visok je 118 metara. Centar nudi 306 stambenih jedinica - osam penthausa i 298 stanova.

„Bosmal“: Stambeni objekt. N. Šaljić

 "Momo i Uzeir"

Prije „Avaz Twist Towera“ vlasnik Fahrudin Radončić i kompanija „Avaz“ 2006. godine izgradili su prvi toranj, koji je danas sjedište „Radon Plaze“, poslovnog hotela s pet zvjezdica. Gostima je na raspolaganju 117 soba, kao i jedan predsjednički apartman, dva superior apartmana, wellness centar, konferencijske sale, kafić, rotirajući restoran i zabavni centar s kuglanom i bilijar salom. 

„Radon Plaza“: Poslovni hotel. N. Šaljić

UNITIC-ove poslovno-upravne zgrade, poznate i kao UNIS-ovi tornjevi ili tornjevi „Momo i Uzeir“, djelo su čuvenog sarajevskog arhitekte Ivana Štrausa. Neboderi su otvoreni 1986. godine. Oba nebodera visoka su 97 metara te imaju po 25 spratova.

UNITIC: Neboderi visoki 97 metara. N. Šaljić

„Sarajevo Tower“ spada u jednu od novijih velikih zgrada. U pitanju je stambeno-poslovna zgrada smještena u Kolodvorskoj ulici u naselju Pofalići. Izgradnja je koštala 100 miliona KM. Zgrada ima 26 spratova i 400 stambenih jedinica.

Objekt, koji je izgrađen 2008. godine, u vlasništvu je Sirijca Abdulaha Mehdija, a unutar njega smještene su kancelarije brojnih kompanija.

„Sarajevo Tower“: Investicija od 100 miliona KM. N. Šaljić

Godine 2008. u naselju Otoka izgrađen je i poslovni centar „Capital Tower“. „Capital“ ima više od 10.000 kvadratnih metara uredskog prostora koji uključuje urede različitih veličina na 16 spratova.

Poslovno-stambeni kompleks u Pofalićima. N. Šaljić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.