DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

U SARTR-u „Othello“, Kamernom 55 „Mirna Bosna“, Pozorištu mladih „Ne daj se generacijo“

Večeras, 13. aprila 2024., Sarajlije mogu uživati u tri pozorišne predstave

„Othello“ u SARTR-u. pozorista.ba

I.P.

13.4.2024

„Othello“

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) večeras u 20:00 sati prikazuje se drama „Othello”, jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Šekspirovih (Shakespeare) tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila. Rediteljica drame je Oksana Dmitrijeva, a uloge tumače: Ermin Bravo, Alban Ukaj, Ana Marija Brđanović, Davor Sabo, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Snežana Bogićević, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija. 

„Mirna Bosna“ u Kamernom 55. pozorista.ba

„Mirna Bosna“

U režiji Saše Peševskog večeras u 20:00 sati u Kamernom teatru 55 bit će upriličena komedija „Mirna Bosna“, koja prikazuje odmetanje dviju malih bosanskohercegovačkih porodica u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima.

Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem trave… i to uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, kamoli pošteno razraditi trgovinu travom…

“Mirna Bosna” svojim dvojakim naslovom sugeriše Bosnu u kojoj je mir, društveno i političko stanje nakon minulog rata; istovremeno predstava pokazuje da se u miru – jedva preživljava. Izreka se na ovim prostorima koristi u značenju sve je uredu, nemajte brige, no Bosna, rijeka, ako hoćete i šire, nikada nije posve mirna… Uloge tumače: Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović

„Ne daj se generacijo“ u Pozorištu mladih. pozorista.ba

„Ne daj se generacijo“

U Pozorištu mladih Sarajevo večeras u 20:00 sati prikazuje se drama „Ne daj se generacijo“. Radnja prati priču o dvije prijateljice koje su nerazdvojene dugi niz godina. Tekst u osnovici tretira temu prijateljstva. Svakodnevica i preživljavanje uz stereotipne, nametnute forme osobama treće dobi. Želja za iskorakom, neprihvatanjem standardiziranih obrazaca junakinje ove priče odvodi na novo i nepoznato putovanje. Odbijanjem konvecionalnosti dolaze do iskustava koje ih mijenjaju i život čine uzbudljivijim. Upuštaju se u avanture koje im omogućavaju iznenađenja. Otkrivaju život za kakav su mislile da je iza njih. Uloge tumače Mario Drmać i Alen Muratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.