RIJEČ STURČNJAKA

Evropska kompanija „Bolt“ najavila dolazak u glavni grad: Da li će taksi prijevoz u Sarajevu doživjeti revoluciju

„Bolt“ nudi jednostavniju, bržu i povoljniju opciju za usluge prevoženja građana

„Bolt“ najavio dolazak na naše tržište. Instagram

25.4.2024

Vijest o potencijalnom dolasku u Sarajevo evropske kompanije „Bolt“, koja posluje širom svijeta, zaintrigirala je javnost, ali i postavila pitanje da li će nova platforma zauvijek unaprijediti i promijeniti usluge prijevoza u glavnom gradu.

Naime, „Bolt“ je postavljanjem oglasa za potragu vozača na zvaničnoj web-stranici uveliko najavila dolazak na bh. tržište.

 Povoljnija opcija

„Bolt“ je prva evropska super-aplikacija za mobilnost koja nudi usluge vožnje, dostave hrane i namirnica, rentanje automobila, kao i zakazivanje prijevoza za poslovna putovanja.

„Bolt“ nudi jednostavniju, bržu i povoljniju opciju za prijevoz u poređenju s tradicionalnim taksijima, stoga smo kontaktirali Sarajevo Taxi kako bismo vidjeli kako oni gledaju na potencijalnu konkurenciju.

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi, kazao je za „Avaz“ kako uvijek pozdravlja svako unapređenje tržišta, kao i zdravu konkurenciju.

- Naravno, sve prema zakonu i sve samo legalno, onako kako i mi sada poslujemo. Isto tako, Sarajevo Taxi ima svoju aplikaciju i ona uredno radi već deset godina. Koristi je oko 70.000 korisnika, a dostupna je i u ostalim gradovima u BiH i u zemljama regije, te se preko ove aplikacije realizira desetine hiljada vožnji. Aplikacija ima mogućnost i kartičnog plaćanja za svoje korisnike, ali i omogućava praćenje poziva, kao i kretanje vozila – kazao je Suljagić za „Avaz“.


Suljagić: Pozdravljam zdravu konkurenciju. Facebook

 Ozbiljna prijetnja

Profesor Ekonomskog fakulteta UNSA Aziz Šunje prokomentirao je za „Avaz“ kako će dolazak novog konkurenta utjecati na tradicionalne taksi prijevoznike.

- Dolazi novi konkurent koji nudi usluge na višoj razini i utjecat će na konkurenciju bez ikakve dileme. Kako će se to ispoljiti i na koji način, sve zavisi od toga koliko će „Bolt“ biti fokusiran na ovo tržište i u kojoj mjeri. To je ozbiljna prijetnja za postojeće taksije – kazao je profesor Šunje za „Avaz“.

Šunje ističe da će se građani prilagoditi novim i boljim uslugama.

- Svi smo mi kupci i relativno lako prihvatamo usluge koje na superiorniji način zadovoljavaju naše potrebe. Ako oni budi superiorniji, ne vidim razlog da se ne prihvate. Imaju faze menadžmenta u prihvatanju novog, ali generalno svi prije ili kasnije prihvate – istakao je Šunje.


Šunje: Prijetnja za postojeće taksije. Instagram

 Doživljaj vožnje

„Bolt“ predstavlja glavnog konkurenta vodećoj kompaniji „Uber“, koji je napravio revoluciju u transportnoj industriji koristeći naprednu tehnologiju, pružajući pogodnost i uspostavljajući model saradnje koji je fundamentalno transformirao proces rezervacije i doživljaja vožnje. „Uber“ još uvijek nije došao na bh. tržište, dok je u Hrvatskoj uveliko zavladao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.