POSJETE

Pogorelica je baza za izlete na Zec planinu, Bitovnju, Brusnicu...

Dom je proteklog vikenda bio pun gostiju

H. ČUKLE

27.6.2018

Planinarski dom “Pogorelica” smješten je u stoljetnoj bukovoj šumi na istoimenoj planini, a tako se stopio s okolišem da izgleda kao da je i sam nikao u tom okruženju.

Dva pravca

Do ovog doma može se doći iz dva pravca, i to iz Fojnice 14 kilometara asfaltom do Dusine pa onda tri i po kilometra makadamskim putem. Drugi pravac je od Jablaničkog jezera i Buturović Polja, dolinom Neretvice do Dubokog potoka, a odatle asfaltni put prelazi u makadam dug devet kilometara sve do Pogorelice. Dom je vlasništvo Planinarskog društva “Pogorelica” iz Kiseljaka.

Proteklog vikenda, posjetili smo planinarski dom “Pogorelica” na istoimenoj planini, a ljubazni domar Zlatko Iviš Zeba kazao nam je da rade od od četvrtka do nedelje, a po potrebi, uz najavu, i drugim danima.

- Tu sam sa suprugom Marijom i na raspolaganju smo gostima za sve informacije. Oko doma imamo fantastične šetnice kroz bukovu i dijelom borovu šumu. Ima lakših i težih staza, za svakoga ponešto. Odavde se može ići na izlete na Zec planinu, Bitovnju, Rekreativni centar “Brusnica” i Prokoško jezero. Tu je i edukativna staza. Ko voli brati gljive, ovdje ih ima mnogo, borovnice, također, kao i ljekobilja. Za najmlađe je na raspolaganju sportsko igralište te ono s ljuljačkama i klackalicama – kaže Iviš.

Brojni turisti

Dodaje da planinari dolaze iz cijele Evrope, a tokom naše posjete u njemu je boravila grupa turista iz nekoliko zemalja, čiji su domaćini bili članovi Lions kluba Sarajevo.


Cijene boravka

Dom ima 10 soba sa 22 ležaja, salu sa 50 mjesta i manju roštilj salu sa 30 mjesta. Grijanje je centralno, a savremeno opremljenu kuhinju mogu koristiti svi gosti bez naknade. Cijena prenoćišta je 10 KM za sve planinare, a za ostale 15 KM. Boravak je besplatan za djecu mlađu od šest godina, dok penzioneri imaju popust.

- Gosti mogu donijeti svoju hranu i piće ili kupiti sve što im treba kod nas – kaže Iviš.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.