ZANIMLJIVO

Nijemci balansiraju na elastičnoj traci iznad vodopada Ugrić

Traka je široka 2,5 centimetra, a postavljena je na visini od 25 do 30 metara

Traka je postavljena 25 do 30 metara iznad vodopada

M. A.

8.6.2019

U prelijepom ambijentu planine Vlašić, iznad vodopada Ugrić, visokog 15 metara, svoju vještinu balanasiranja na 2,5 centimetara elastičnoj traci pokazali su „slackline“ majstori iz njemačkog Lajpciga.

Jedan od organizatora Adin Pinjo kazao nam je da se ispod vodopada Ugrić okupilo pedesetak ljudi, a da očekuju dolazak posjetilaca iz još nekoliko gradova Srednjobosanskog kantona.


Pripreme za hod kroz krošnje drveća

- Vodopad je visok 15 metara, ali je traka postavljena iznad njega pa će „slackline“ majstori hodati na visini od 25 do 35 metara. Manifestacija je tek počela i trajat će čitav dana – kazao nam je Pinjo.

Ovo je nastavak dvodnevne radionice, koja je jučer započela u Travniku kada su akrobate hodale na tračici razapetoj između zgrada „Parnjače“ na visini od 30 metara.

Lajpcig je inače prijateljski grad Travnika, gdje je stigla ekspedicija od 50 ljudi, a među njima je i desetak balans-majstora.

 Šta je "slackline"

„Slackline“ je zabavna vježba balansa prilikom koje se obično koristi najlonska ili poliesterska rastezljiva guma (gurtna) zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd.), a u ovom sportu najvažnija je ravnoteža. Ovaj način vježbe zdrav je za tijelo i um, te brojni sportisti također koriste ovu disciplinu za održavanje forme, ali mnogi “slackaju” samo zbog zabave. „Slackline“ je nastao u kalifornijskoj dolini Josemiti među ambicioznim penjačima osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika.

Do trake se treba popeti težim putem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.