SUDBINA

Plemi je gorio u automobilu, ostao bez uha i prstiju

H. ČALIĆ

16.6.2018

Bajker Bojan Plemenitaš Plemi iz Celja, 61-godišnjak, druži se s dvotočkašima otkad zna za sebe. Ovaj Slovenac je, međutim, vrlo specifičan. Od ostalih ga izdvaja i to da nema uho, a da na njega čuje, da je devet minuta gorio u automobilu, ljekari ga jedva spasili...

Inducirana koma

Plemenitaša smo sreli na 11. tradicionalnoj motorijadi na izletištu Vis, osam kilometara sjeverno od Gračanice, koju organizira MC “Lukatlice” iz Gračanice. Na Vis je stigao sa stotinu Slovenaca, među kojima je dosta Bosanaca i Hercegovaca koji ili rade ili žive u Sloveniji pa su, kako kažu, stigli na najbolju organiziranu motorijadu.

Plemi je bio u društvu svoje nekadašnje djevojke Katje Majerle i njenog novog mladića, Krajišnika Seada Tabakovića. Stigli su iz MC “Road k Kings” iz Celja.

- U životu nemam predrasuda. Kod mene je sve što je na umu, to je na drumu. Drumovi su moj život. Otkako za sebe znam, nešto vozim, automobil, motocikl... Ali, događaj koji mi je ostao u trajnom sjećanju, nikad neću zaboraviti. Tada sam za dlaku ostao živ. Naime, 20. maja 2003. godine, dok sam bio za volanom Renaulta 4, pozadi me je udario nesavjesni vozač. Pukao je rezervoar od goriva i atuo je u sekundi planuo. Ja sam izgubio svijest i devet minuta sam gorio unutra, dok me nisu izbavili napolje. Pričali su mi da sam šest puta bio mrtav i isto toliko puta su me reanimirali i ostavili me da živim – govori popularni Plemi.

Dva mjeseca je, kaže, bio u induciranoj komi i, evo, danas, hvala Bogu, opet je onaj stari.


- Samo nemam uho, na koje čujem. Tijelo je pokrpljeno, nemam dva prsta, ali u vožnji nedam pardona ovim mladima – govori Plemi.

Dobri prijatelji

Petnaest godina je u nevjenčanom braku živio sa magistricom ekonomije Katjom Majerle pa su se razišli, ali ostali dobri prijatelji, ostali u istom motociklističkom klubu, čiji je Plemi predsjednik.

Katja je sebi našla drugog, i to Bosanca Seada Tabakovića iz Krajine. I tu nema problema. Katja priznaje da je Plemi bio najbolji “dječko”, na šta se Sead samo smješka.

Skup hobi

Plemi, Katja i Sead imaju svoje motocikle. Ističu kako je danas biti bajker skup hobi.

- Osrednji, polovan motocikl košta od tri do pet hiljada eura, plus gorivo, ostali troškovi, pa jedna motorijada svakog bajkera košta oko 300 eura. Kokuzi u ovo vrijeme ne mogu biti bajkeri, nema šanse – kažu naši sagovornici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.