LUKAVAC

U Smolući se od droge odvikava 18 štićenika

Prosječna starost štićenika Centra u Smolući je 29 godina

E. SKOKIĆ

2.7.2018

U prošloj godini u Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući kod Lukavca primljeno je 47 novih štićenika prosječne starosti 29 godina.  

 Začarani krug

U međuvremenu, neki su vraćeni na liječenje u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, a neki su uspjeli da se otrgnu iz začaranog kruga konzumiranja različitih vrsta narkotika.

- Trenutno u centru imamo 18 štićenika koji su 26. juna obilježili Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga. Razgovarao sam tom prilikom s jednim od njih koji mi je doslovce rekao: „Da nisam došao u ovaj centar, ko zna kako bih završio“. Ta rečenica svima nama daje veliki podstrek da nastavimo rad i da pomognemo ovim ljudima da se izliječe – kaže za „Avaz“ Mevludin Joldić, direktor Centra u Smolući.

Štićenici dolaze iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, a trenutno je pomoć u njemu zatražio i jedan državljanin Makedonije. Inače, Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama osnovala je Islamska zajednica BiH 24. avgusta 2004. godine i od tada do danas kroz različite terapijske oblike prošle su stotine štićenika.

Razni poslovi

Rehabilitacija ovisnika kroz radno-okupacionu terapiju u Centru se ogleda angažmanom na poslovima u kuhinji, na poslovima održavanja čistoće centra, rad u kotlovnici, vešeraju i građevini, te u plastenicima, vinogradu i na njivi.

Štićenici koji dođu u ovaj centar mogu koristi i tzv. duhovnu terapiju koja je prilagođena pružanju osnovnih saznanja o vjerovanju i prihvatanja vjere kao sastavnog dijela života svakog čovjeka.


 Duhovna terapija  

- S obzirom na to da su štićenici najvećim dijelom pripadnici islamske vjeroispovijesti, mada u Centru ne postoji ograničenje po pitanju vjeroispovijesti štićenika, duhovna terapija je bazirana na islamu uz napomenu da će prilikom prijema štićenika druge vjeroispovijesti plan duhovne terapije biti urađen i realiziran u skladu s religijskim opredjeljenjem štićenika – navode u Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Smoluća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.